NATO na granici s Rusijom

Finska je od jučer punopravna članica NATO-a. Članstvo Finske jamči ovoj sjevernoeuropskoj državi pristup resursima cijelog saveza u slučaju napada. Uključuje zaštitu koju nudi načelo NATO-a član 5., koji kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice.

Članstvo u NATO-u također će bolje integrirati finske snage u obuku i planiranje sa saveznicima u NATO-u. Ovoj zemlji ni dosad nije bila strana saradnja s NATO-om, njene trupe redovno učestvuju u NATO-ovim vježbama u statusu partnera.

Finske odbrambene snage također koriste neke od istih sistema naoružanja kao i druge članice NATO-a, uključujući lovce F/A-18 američke proizvodnje, glavne borbene tenkove Leopard njemačkog dizajna i haubice K9, koje, između ostalih, koriste Norveška i Estonija.

Helsinki je, također, potpisao program nabavke F-35 nevidljivog borbenog aviona, koji će omogućiti njegovim zračnim snagama neometanu saradnju s članicama NATO-a.

Finska, također, može okupiti 900.000 rezervista koji su obučeni kao vojni obveznici u njenim oružanim snagama. Ratna snaga je impresivnih 280.000 vojnika.

Posebne glavobolje Putinu će zadati činjenica da je učlanjenjem Finske NATO došao na samu granicu s Rusijom. A upravo je agresiju na Ukrajinu, koja ni formalno nije započela proces pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi, Rusija pravdala tvrdnjom da je cilj spriječiti da NATO preko Ukrajine dođe na granicu s Rusijom.

I dok je ruska vojska zapela u Ukrajini trpeći stravične gubitke, pod izgovorom da žele spriječiti da NATO dođe na njihovu granicu, agresijom se desilo upravo to – NATO je došao na granicu Rusije, ali ne preko Ukrajine, nego Finske. Također, agresijom je Putin pokrenuo proces ubrzanog političkog, vojnog i ekonomskog zbijanja redova u proteklom periodu pomalo poljuljanog Zapada, koji još od devedesetih nije bio ovako ujedinjen.

Bravo, glupane, što bi se u nas reklo.

Avaz