Portal 072info

Naučite da masirate

massage_main

Mnogi će potvrditi da dobra masaža umije da produbi vezu dvoje ljudi. Budući da svi vole masiranje i uživaju u njemu, nema druge opcije nego se složiti sa tim. Za mnoge nema većeg užitka nego kad vam draga osoba stavi ruke na ramena i počne masirati.

Masaža je veoma intimna stvar, naravno u salonima je to druga priča. Nisu u pitanju samo dodiri, nego i kompletna atmosfera, tiha, uspavljujuća i prosto neodoljiva.

Uvijek kada primjetite da je partner umoran i napet priredite mu masažu, ali isto tako i vi je ponekad zahtjevajte. Kako bi seansa bila uspješna, u nastavku teksta par savjeta za dobru masažu.

Prije masaže pripremite mlijeko za tijelo te prostor u kom masirate, neka bude čist i topao. Ne koristite agresivne poteze, blaga masaža pruža veći užitak. Ne budite grubi prema kičmi, iako mnogi muškarci volje grublju masažu i možda će ponekad tražiti jači stisak, ali prema kičmi ostanite nježni. Posebno u donjem dijelu leđa, prislonite palčeve na središnje tačke kičme i polako ih pomjerajte, a cijelim dlanovima masirajte donji dio leđa.

Najviše pažnje posvetite ramenina, iako leđa nose najveći dio tereta u ramenima se krije stres. Osnovni pokret pri masaži ramena je jednostavan, stavite šake na oba ramena a palčeve na središnji dio leža, a zatim približavajte ramena jedno drugom polako.

Vjerovatno ćete ubrzo osjetiti umor u rukama pa upotrijebite svoje podlaktice, a tu je i teniska loptica koja je odličan rekvizit, samo je pritisnete na leđa partneru i počnete pomjerati, odličan osjećaj.

Dok masirate vrat, koji je mnogima omiljeni dio slobodno pomjerajte glavu partnera u stranu ili u krug. A tačka koju ne smijete zaboraviti je donji dio potiljka, blaga masaža ovog dijela dovodi do prelijepog osjećaja.

Ne zaboravite ni glavu, znate i sami kako je dobar osjećaj dok vam frizerka masira glavu pri pranju kose, stoga opustite se i blago izmasirajte sljepoočnicu i sinuse.

Ukoliko masirate i šake, najviše pažnje posvetite na korjen palca, a poseban užitak je masiranje praćenjem linija na dlanovima.

Ukoliko primjetite da partner ima čvorove na leđima ili ramenima, a uočit ćete ih dodirom i tako što će partneru biti neprijatno dok stišćete ili će biti tvrđi za razliku ostalog dijela tijela. Čvorove ne smijete razbijati to jeste trljanjem ili grubim ispresjecanim pritiscima. Palčevima jako stisnite to mjesto, ali ne pomjerajte ruke, nego ih tako čuvajte neko vrijeme sve dok ne osjetite da se mišić počinje opuštati.

 

Podijelite članak