Portal 072info

Naučite kako izbjeći neželjene reklame, naporne prijatelje i sramotne momente

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jednom davno Facebook je bio mirno online okupljalište prijatelja koji su bili prijatelji i u stvarnom životu kako bi održali kontakt jedni s drugima. Danas je Facebook pretvoren u bujicu vijesti, videa koji se automatski pokreću, raznoraznih političkih drekavaca i poziva nekadašnjih prijatelja iz osnovne škole koje niste vidjeli deset i više godina da zaigrate s njima neku igru.

Kako bi spriječio totalnu kakofoniju, Facebook je počeo davati korisnicima više kontrole nad tipom postova koji se mogu pojaviti u News Feedu. News Feed je pod kontrolom tajnog Facebook algoritma i pokazuje samo mali dio od svih dostupnih postova koji se svakodnevno objavljuju na ovoj društvenoj mreži. Ako potrošite samo nekoliko minuta na postavkama Facebooka, učinit ćete Facebook manje haotičnim i osigurati da vaši podaci i dalje ostanu privatni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon istraživanja Facebookovih opcija u postavkama, magazin Time sastavio ovaj popis savjeta koji će vam pomoći da dobijete najviše od ove najveće društvene mreže na svijetu:

Utišajte svoje najbrbljivije prijatelje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svako od nas ima nekoliko Facebook prijatelja za koje se čini da nikada ne šute. Nova postavka omogućuje vam da shvatite tačno ko su ti ljudi i to prema popisu koji je od vaših prijatelja imao najviše postova u vašem News Feedu u posljednjih sedam dana. Možete odabrati da ih prestanete pratiti (Unfollow), pa se njihovi postovi više neće pojavljivati u vašem News Feedu, a oni neće znati da ste ih prestali pratiti dočim ćete im vi i dalje moći slati poruke i gledati njihove profile.

Ako ih baš ne želite skroz ugasiti, možete reći Facebooku da vam jednostavno šalje manje njihovih postova. Ove opcije možete pronaći u izborniku pod “News Feed Settings” na desktop verziji i u “Manage News Feed” na mobilnoj verziji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još brži način je da jednostavno kliknite na malu sivu strelicu u gornjem desnom kutu bilo kojeg posta na News Feedu i izaberete bilo da prestanite pratiti tog korisnika, bilo da kažete Facebooku da ne želite vidjeti taj individualni post u svom News Feedu. Iste opcije vrijede i za Facebok Pages.

Liste su također još jedan dobar način za kontrolu Facebook lupetanja. Stavite prijatelje u popis Poznanstva (“Acquaintances”) i njihovi postovi rijetko će se više pojavljivati u vašem News Feedu. Također možete iskoristiti “Restricted” listu koja je inverzna verzija “Unfollow” opcije. Korisnici na “Restricted” listi moći će vidjeti samo vaše javne postove ili postove u kojima ste ih posebno tagirali. To može biti koristan način da izbjegnete zahtjev za prijateljstvom od vašeg šefa ili skrivena metoda da spriječite dosadne korisnike da komentiraju vaše postove. Objema listama možete pristupiti tako da posjetite stranice profila prijatelja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Eliminirajte uznemirujuće pozivnice za igre jednom zauvijek

Možda ste umorni od toga da neprestano dobivate pozivnicu da zaigrate Farmville. Oslobodite se tih dosadnih poruka klikom na mali znak X na desnoj strani obavijesti koju ste dobili. Facebook će vas onda pitati želite li trajno isključiti slanje obavijesti za tu aplikaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za više kontrole, možete ići na “Blocking” izbornik u postavkama (“Settings”) i blokirati određene aplikacije ili pozive iz aplikacija od pojedinih prijatelja koji vjerojatno frustriraju stotine drugih ljudi.

Otežajte tagiranje na fotografijama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Facebook neće u potpunosti dopustiti da spriječite druge ljude da vas tagiraju, ali možete spriječiti da se tagirane fotografije prikazuju u vašem Timeline-u. Također možete onemogućiti Facebookovu opciju “suggested tag” koja potiče druge korisnike da tagiraju druge slike na kojima se pojavljujete. Obje opcije nalaze se u “Timeline and Tagging”u izborniku Postavke (“Settings”).

Također možete odjednom ukloniti svoje tagove iz više fotografija tako da posjetite “Activity Log”, a toj opciji možete pristupiti iz istog padajućeg izbornika gdje se nalazi i opcija “Settings” (prema dolje okrenuta strelica pored ikona za privatnost i obavjesti u glavnoj plavoj traci na vrhu Facebook stranice). Na “Activity Log” stranici odaberite fotografije u izborniku s lijeve strane, a zatim potvrdite za koje sve fotografije želite skinuti oznaku koja vas povezuje s vama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Spriječite Facebook da vas koristi u svojim oglasima

Facebooku je cilj da svoje oglase što više personalizira. Ponekad to znači da neke aktivnosti, na primjer “lajkanje” neke stranice, mogu biti iskorištenje u oglasima koji sugeriraju da se vi implicite slažete s proizvodom ili uslugom koja se oglašava. Možete spriječiti da se vaše ime koristi u takvim oglasima odabirom “Ads and Friends” u Postavkama (“Settings”).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Učinite oglase zanimljivijima

Ne može bez oglasa na Facebooku. Ti oglasi služe kako bi stranica i dalje bila besplatna i ujedno generirala profit. No, korisnici ipak mogu uspostaviti neku razinu kontrole u smislu kakve vrste oglasa žele vidjeti. Oglasi mogu biti ugašeni koristeći strelicu u gornjem lijevom uglu oglasa na isti način kao i kod postova vaših prijatelja i stranica (Pages). Korisnici također mogu promijeniti svoje postavke oglasa kako bi se osigurali da budu naglašeni samo oni oglasi koji se odnose na neke određene teme, ljude ili proizvode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odjava iz Facebooka na daljinu

Nervozni ste jer mislite da se niste odjavili sa svog Facebook računa s javnog računala? Ne brinite, s Facebooka se možete odjaviti s bilo koje lokacije. Jednostavno idite na Postavke (“Settings”), zatim na Sigurnost (“Security”), a zatim na opciju “Where You’re Logged In”. Možete odabrati “end activity” i odjaviti se iz bilo kojeg preglednika ili mobilnog uređaja na kojem je vaš račun prijavljen. Ova opcija također radi i za Facebook Messenger i Paper (iako izgleda ne i za Instagram).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobodite se Sidebara

Na Facebookovoj stranici iz godine u godinu sve je veća gužva. Sidebar koji pokazuje popis prijatelja koji su trenutno online i konstantan tok društvenih akcija svih vaših prijatelja, jedan je od najvećih krivaca za tu gužvu. No, kliknite na ikonu zupčanika u donjem desnom uglu Sidebara i odaberite “Hide Sidebar” kako bi smanjili prozor i dobili nešto više prijeko potrebnog prostora na radnoj površini zaslona.

Zaustavite automatsko pokretanje videa

Najnovija “gnjavaža” iz Facebooka dolazi u obliku mnoštva videa koji se automatski pokreću kada na stranici dođete do njih. To može biti zbilja grozno odvlačenje pažnje, a ako ne pazite, to vam može pojesti dosta mobilnog podatkovnog prometa. Iako se video automatski pokreće, korisnici imaju mogućnost da odaberu da se pokreće samo kad ste spojeni na Wi-Fi ili pak možete opciju “AutoPlay” u potpunosti onemogućiti. Kako to promijeniti, ovisi želite li zaustaviti automatsko pokretanje videa na stolnom računalu ili na mobilnom uređaju.

Sakrijte svoje rane, nezrele dane na Facebooku uz pomoć jednog klika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako se pokušate pokajati zbog svojih grijeha iz prošlosti, Facebook će vam omogućiti da bilo koji javni post bude vidljiv isključivo vašim prijateljima. Pod tabom “Privacy” u izborniku “Settings” kliknite na opciju “Limit Past Posts” koja se nalazi u kategoriji “Who can see my stuff?”. Ova opcija će starije postove koje ste izvorno dijeliti sa širom javnosti ili “prijateljima prijatelja” učiniti vidljivom samo vašim Facebook prijateljima. Ipak, kako biste se osigurali da stari postovi budu vidljivi samo vama ili samo nekim prijateljima, to i dalje zahtijeva fino podešavanje za svaku takvu poruku ili fotografiju.

Net.hr

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME