Portal 072info

Naučite kako se riješiti različitih vrsta mrlja s odjeće

Koliko vam se puta dogodilo da prolijete nešto po najdražoj košulji i zatim grozničavo jurite u kupaonu kako bi se riješili mrlje? Čak i ako biste odmah isprali s vodom i ručno oprali odjeću, mrlja bi ostala. Ono što niste znali jest da svaku mrlju treba tretirati na drugačiji način, a evo nekoliko učinkovitih načina kako se riješiti njezinih najčešćih oblika.

Mrlje od napitaka kao što su kava, čaj, alkohol, voćni sokovi i gazirana pića

Natopite mrlju u hladnu vodu na desetak minuta, te je zatim, koristeći kruti sapun, tekući deterdžent ili pastu koju ste napravili koristeći deterdžent i vodu, dobro istrljajte. Ako ste koristili pastu, prije nego se osuši operite je s deterdžentom u toploj vodi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čokolada

Pokušajte ostrugati što više čokolade možete s nožem tupog vrha. Zatim natopite odjeću u toploj vodi sa sapunicom, a ako smeđa mrlja i dalje bude vidljiva, natopite je još u mješavini vode i tekućeg sapuna i dobro isperite toplom vodom.

Kozmetika

Prije nego stavite odjeću u perilicu na pranje, mrlju ili dobro premažite sapunom za uklanjanje mrlja ili s pastom od deterdženta i vode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ulje

Maramicom pokušajte upiti što više ulja. Zatim namočite mrlju i stavite na nju tekući deterdžent, te ostavite da stoji 15-20 minuta. Nakon toga deterdžent isperite s toplom vodom. Alternativni način čišćenja jest da stavite papir s obje strane mrlje i ispeglate je preko papira.

Svakako zapamtite:

– Uvijek se potrudite ‘izvući’ mrlju prije pranja odjeće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mrlju trebate pokušati upiti, a ne trljati.

– Što dulje ostavite mrlju, to ćete je teže ukloniti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mrlje od laka za nokte je nemoguće ukloniti, pa bi najpametnije bilo da pripazite da vam lak uopće ne kapne na odjeću.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME