Portal 072info

Naučite svog prvačića radnim navikama

Prije svega pred vama je jedno jako uzbudljivo poglavlje života, a zatim i pred vašim djetetom-školovanje. Učinite sve zanimljivim da bi vašem dijetu bilo što lakše i da bi bezbolnije sve to podnijelo, i dijete i vi.

Početak školovanja vašeg đaka prvaka je veoma uzbudljiv period života za sve, kako za njega tako i za roditelja. Uzbuđenje pri samom kupovanju školskog pribora i potrepština za početak nastave u vašem dijetetu stvara dilemu i nedoumicu. Na roditeljima je da na što lakši način djeci objasne šta ga čeka te da ga pripreme za dane koje dolaze i na nove ljude kojima će biti okružen svaki dan po par sati. Do početka školovanja vaše dijete  nije imalo nikakvu obavezu osim trčanja za loptom, gledanja crtanih filmova te igranja sa vršnjacima. Sada se nalazi nešto novo i shvatimo nimalo lako za početak. Svaki dan sjediti mirno po par sati i slušati učiteljicu, poslije bezbrižnog djetinjstva nije nimalo lagano. Potrebno je naučiti da piše, da čita, da računa. Za roditelje je takođe čudna situacija kada trebaju da shvate da njihovo dijete mora da počinje razmišljati i raditi samostalno. Pored toga roditeljima je teže jer su svjesni kako vrijeme prolazi da će postajati sve manje i manje neophodni, da dijete raste.

Pomozite djetetu oko domaće zadaće

To je prva prilika roditelja da shvate da su još uvijek potrebni svojim školarcima. Vrlo često se roditelji pitaju da li uopće da pomognu svom djetetu da uradi zadaću ili da ga puste da rade samostalno. Naravno ukoliko vidite da vaše dijete ima poteškoće pri izvršavanju školskih obaveza dakako da trebate biti tu i pripomoći djetetu da riješi svoje nedoumice i nejasnoće. Pomozite svom djetetu da izvrši svoje školske obaveze i da stvori svoje samopouzdanje.

Kako pomoći djetetu pri izvršavanju domaće zadaće

Prvi savjet je taj da vi kao roditelji ne smijete rješavati domaće zadaće svog djeteta jer mu time nimalo ne pomažete. Ako to želite u najboljoj namjeri da ga poštedite muka, nikako ne radite, poslije će imati muke koje je na vrijeme moglo riješiti. Izradom domaće zadaće vi svom djetetu odmažete i prije svega nudite mu nezdanje a zatim i nesigurnost koju će sigurno osjetiti u razredu jer neće posjedovati znanje koje je trebalo steći pri izradi domaće zadaće.

Drugi savjet je da dijete naučite da domaću zadaću radi odmah po dolasku iz škole jer je tada znanje najsvježije a do noći će izlapiti. Tako da mu ostaje opet mnogo vremena za igru sa vršnjacima.

Treći savjet je da dijete svoje obaveze i domaće zadaće radi uvijek na istom mjestu, za pisaćim stolom.

Četvrti savjet je da pričate sa svojim djetetom po dolasku iz škole, da vam priča šta se desilo taj dan u školi da ga saslušate, onda se pobrinite da dijete nije umorno ili gladno te da može normalno pristupiti izradi domaće zadaće, dok ga vi nadgledate i podstičete. Ukoliko primjetite da je dijete negdje pogriješilo, na vama nije da ispravite tu grešku nego da dijete savjetujete kako da dođe do tačnog rješenja.

Takođe vrlo je važno da djetetu objasnite korist toga što radi i uči jer mnogo će kvalitetnije učiti i usvajati gradivo ako u nečemu pronađe smisao.

Za sami kraj vrlo je važno da vi sami, kao roditelji uživate u prvim koracima obrazovanja vaše djece i učinite da to bude nezaboravno životno iskustvo i za vas i za djecu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box