Naučna studija: Med je bolja terapija za prehladu i gripu nego lijekovi

prirodni med pixabay
Podijelite vijest

Grupa naučnika objavila je istraživanje u žurnalu BMJ Evidence Based Medicine u kojem navode da bi preporučili med kao alternativu lijekovima.

Kako tvrde, med je bolja konvencionalna terapija za kašalj, začepljen nos i bolno grlo, a jeftin je, lako dostupan i nema bukvalno nikakvih nuspojava (izuzev, dakako, kod osoba koji imaju alergiju na med), piše Guardian

Doktori mogu prepisati med kao alternativu lijekovima, najčešće antibioticima, koji se često prepisuju za ove bolesti, a, kako su i gripa i prehlada virusna oboljenja, antibiotici na njih nemaju apsolutno nikakvog efekta, napominju. 

Naučnici su već dokazali da med izuzetno pomaže kod djece koja se 
bore s prehladama i gripom, ali naučni dokaz za njegovu efikasnost kod 
liječenja oboljenja gornjeg respiratornog trakta kod odraslih nije 
sistematski proučavana. Da bi se pozabavili tim problemom, naučnici su 
pogledali baze podataka za relevantna istraživanja, uspoređujući med i 
pripravke koji su ga uključivali kao sastojak s uobičajenom pažnjom - 
antihistaminici, ekspektoransi, sredstva za suzbijanje kašlja i lijekove
 protiv bolova. Otkrili su 14 odgovarajućih kliničkih ispitivanja na 
kojima je učestvovalo 1.761 sudionika različitih dobnih grupa.

Analiza podataka pokazala je da je med bio učinkovitiji od uobičajene njege za poboljšanje simptoma, posebno učestalosti i težine kašlja. Dvije studije su pokazale da simptomi traju jedan do dva dana manje među onima koji su liječeni medom.

Istraživači Hibatullah Abuelgasim s Medicinskog fakulteta Unvierziteta Oxford te Charlotte Albury i Joseph Lee iz Odjela za zdravstvenu nauku Nuffield ističu da je “med složeno sredstvo, a ne jednoličan proizvod”. Također su istakli da su samo dvije studije uključivale placebo, rekavši da je potrebno učiniti više takvih studija prije nego što se mogu donijeti definitivni zaključci.

Autori studije naveli su: „Infekcije gornjih dišnih puteva najčešći su razlog za propisivanje antibiotika. Budući da je većina tih bolesti virusna, propisivanje antibiotika je i neučinkovito i neprikladno. “

Istraživači sugeriraju da bi med mogao biti alternativa kada ljekari žele propisati nešto za sigurno liječenje simptoma gornjih dišnih puteva.

Oni zaključuju: „Med je često korišteno sredstvo koje je dobro poznato pacijentima. Ono je također jeftino, lako pristupačno i nema nuspojava. Med je učinkovitiji i manje štetan od uobičajenih alternativa za njegu i ne pomaže razvoj super otpornih mikroba.”