Portal 072info

Naučnica sa Oxforda upozorila da naše ponašanje uzrokuje viruse i da će ih biti i dalje

Screenshot 1 1675
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Profesorica Sarah Gilbert koja vodi projekat razvoja vakcine protiv koronavirusa na Oxford univerzitetu je poručila da način života ljudi pokreće rastuću opasnost od virusa i da se rizik neće smanjiti, šta više kaže da je vjerovatno da u budućnosti bude još sličnih izbijanja zaraze sa životinje na čovjeka. “Sve veća gustina naseljenosti, više putovanja, krčenje šuma su aktivnosti koje povećavaju vjerovatnoću od izbijanja virusa koji se onda lako proširi”, rekla je Gilbert.

Zoonotska infekcija je bolest koju prouzrokuje patogen poput bakterije ili virusa koji obično sa životinje pređe na čovjeka i upravo je to ono na šta profesorica koja stoji iza Oxfordove vakcine protiv koronavirusa Sarah Gilbert i upozorava, piše Independent.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da su 76 posto svi novih zaraznih bolesti zoonotske, odnosno da je ukupno 60 posto svih zaraznih bolesti poteklo od životinja.

Prošli mjesec su stručnjaci iz Ujedinjenih nacija na sličan način upozorili da će se broj zoonotskih bolesti i dalje povećavati ukoliko se ne poduzmu mjere za zaštitu divljih životinja i očuvanje okoliša.

Upravo pogoršan odnos prema okolini, degradacija zemljišta, eksploatacija divljih životinja te klimatske promjene su ono na šta UN upozorava kao rizično ponašanje u smislu širenja zaraze.

Istraživači vjeruju da se Covid-19 proširio od slijepih miševa sa pijace u Wuhanu, a koji su zatim zarazili ljude. I druge smrtonosne bolesti poput ebole, SARS-a i virusa zapadnog Nila također potiču od životinja.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stanje u BiH: Virus je presječen, ali nije nestao

072info.com

Životna borba protiv COVID-19: Mislite da ste loše, ali zapravo niste još loše

072info.com

Koronavirus uzeo još pet života, u BiH novozaražene 233 osobe

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)