Naučnici dali kiselo mlijeko pacovima, pa rezultat izazvao paniku u SAD-u

Naučnici dali kiselo mlijeko pacovima, pa rezultat izazvao paniku u SAD-u

Plijesan koja se prošle godine pojavila u nekoliko serija kiselog mlijeka američke marke “Čobani” (Chobani) je opasnija nego što je proizvođač tada priznao, ukazuje naučno istraživanje čiji je rezultat objavljen danas

Kompanija koja kaže da je njen proizvod “najbolji grčki jogurt u Americi”, lane je iz prodaje povukla pakovanja kiselog mlijeka proizvedena septembra i oktobra 2013. u pogonu u američkoj saveznoj državi Ajdaho.

Više od 300 kupaca je tada prijavio nadimanje, proliv i povraćanje.

Proizvođač je zatim procijenio da je malo vjerovatno da “ta vrsta plesni ima negativne efekte po zdravlje”, ali je ipak povukao dio svojih proizvoda iz radnji.

Istraživači Univerziteta Djuk u američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini su u časopisu “mBio” ukazali da ta vrsta plesni može biti i smrtonosna što su dokazali davanjem tog proizvoda miševima koji su se razboljeli i uginuli.

Kompanija je identifikovala gljivicu koja izaziva zagadjenje njenog kiselog mlijeka kao “Mucor circinelloides” što je dobro poznata vrsta plesni koje svuda ima.

Istraživači su koristili jedno pakovanje kiselog mlijeka koje im je poslao kupac iz Teksasa koji se razbolio i laboratorija je pokazala da je u kiselom mlijeku bila gljivica iz podskupa “Mucor circinelloides (Mucor circinelloides f. Circinelloides, MCC)”.

“Za razliku od drugih sojeva te gljivice, ova potkategorija je povezana s mnogim bolestima ljudi”, kaže se u studiji.

Međutim, istraživači kažu da ne mogu da utvrde da li su se upravo od te gljivice razbojleli svi koji su jeli kiselo mlijeko.

Oni ipak navode niz slučajeva iz literature da ta gljivica, “poslije konzumiranja kontaminirane hrane ili lijekova, može da dovede do infekcije opasne po život”.

Autori istraživanja pokazuju u istraživanju da gljivice mogu biti podjednako opasne po ljude kao i bakterije, virusi i parazita u hrani. Firma “Čobani” nije odgovorila na zahtev agencije AFP da komnentariše rezultat istraživanja.

blic.rs

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE