tuga unsplash 1024x683 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Kada nam je teško ili smo tužni, imamo osjećaj kao da nam je zastala “knedla u grlu”. Naučnici sa Univerziteta Tilburg, u Holandiji, pokušali su da daju objašnjenje ovog osjećaja. Plač dolazi s pojačanim pulsom, malo znojenja, a ponekad i osjećajem knedle u grlu. Kuglica koja se pojavi mogla bi da bude povezana s tim kako naš organizam reagira na stresne situacije.

Profesor Ad Vingerhoets, klinički psiholog sa spomenutog univerziteta, kaže za naučni časopis da, kada postanemo uplašeni ili imamo osjećaj tjeskobe, ulazimo u način ‘borbe ili bijega’. Ubrzano disanje u tim situacijama utječe na mišić koji kontrolira otvaranje grla nazvan glotis (sredina grkljana), koji se širi kako bi dopustio više vazduha tokom pripreme za borbu ili bježanje.

Širenje glotisa stvara poznati osjećaj knedle u grlu- gutanje uključuje zatvaranje glotisa i kada pokušavamo da progutamo radimo protiv mišića koji glotis otvaraju kao odgovor na plač. Također, postoji još jedno objašnjenje za ovaj osjećaj.

“Drugo objašnjenje stavlja veći naglasak na pokušaje izbjegavanja suza koje prati zaustavljanje disanja i time stezanje mišića u grlu. To također rezultira bitkom između ovih suprotstavljenih sila za istovremeno širenje i stezanje glotisa, što uzrokuje “stezanje” koje osjećamo u grlu”, kaže Vingerhoets.

CDM