Screenshot 8 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Kad vam dosadna muha sleti na hranu, vjerojatno je otjerate i nastavite jesti. No, da li vas trebaju brinuti klice koje prenese?

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje muhe mogu prenositi, poput bakterija, virusa i jaja parazita, kaže za RD dr. Thomas J. Daniels, saradnik istraživač i direktor Vektorskog laboratorija za ekologiju Univerziteta Fordham.

Šta se događa kad muha sleti na vašu hranu?
Jednom kada muha pokupi klice, može proširiti bolest na nekoliko načina.

Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, smetljištu, štali i drugim mjestima, ‘lijepe’ se na tijelo muhe i na sitne dlačice na nogama, kaže Daniels. Kad odleti i sleti negdje drugdje – poput vaše hrane – ostavlja i neke od tih klica.

“Dakle, potencijalno smo u opasnosti čak i od slijetanja muhe na hranu, iako je količina prenesenog patogena vjerojatno mala”, kaže Daniels.

No, veću opasnost nosi to kad muha – povraća. Da, to se događa, koliko god to zvučalo grozno.

Kad muha sleti na vašu večeru, ona ne grize sitne zalogaje s vašeg tanjira. Umjesto toga, ona povraća probavni sok na hranu kako bi je razgradila, tako da može “skuhati tekući obrok”, kaže Daniels. Ali, ni to nije najgori dio.

To što povrati puno je klica iz njenog zadnjeg obroka. A, patogeni unutar muhe žive duže od onih na nogama, što znači da je veća šansa da bakterije i virusi ostanu živi.

Koje bi klice mogle širiti muhe?
Neke klice mogu biti prilično zastrašujuće. Naučnici navode da muhe mogu širiti E. coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže dr. Brent W. Laartz, čelnik certificiranog odbora za zarazne bolesti i autor knjige Kako izbjeći zarazne bolesti. Tu je i Shigella – grupa bakterija koja uzrokuje proljev, vrućicu i bolove u trbuhu.

Ali, prije nego što počnete bacati svu hranu na koju je sletjela muha, znajte da neće svaka muha nositi svaku (ili bilo koju) od tih klica. Gore navedene, sve su fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muhe jedu.

“Muha bi morala sletjeti na sirovo meso ili izmet da bi te bakterije [i viruse] proširila na vašu hranu”, kaže dr. Laartz.

Osim toga, samo jedna muha na vašoj hrani ne znači da ćete se razboljeti od njenih klica. Ovisno o o tome koliko je klica bilo na muhi, koliko je dugo sjedila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imunološki sistem, možda se nikada nećete zaraziti, ističe Daniels.

“Dakle, ako je usamljena muha jednom, kratko sletjela na vašu hranu, a kuća vam je čista, slobodno nastavite jesti sigurno”, dodaje dr. Laartz.

Veća je briga ako ste u području u kojem ima mnogo muha, recimo, na izletu, ili na plaži. Tu bi moglo više muha sletjeti na vaš obrok, što povećava broj klica koje možda ostaju na njemu.

“Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete”, govori dr. Laartz.

A, ako vidite muhe kako već neko vrijeme ‘zuje’ oko vaše, najsigurnije je – baciti je, zaključuje Daniels.