Portal 072info

Naučnici otkrili jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava na Balkanu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u časopisu Science pokušava objasniti uzorke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana – uništile brojne kuće, usjeve i odnijele na desetke života, prenosi novinska agencija Patria. 

Osim klimatskih promjena, naučnici tvrde da su za poplave vjerovatno odgovorne i “planetarne rezonancije”. Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodila ciklona tipa Vb, koja je s Mediterana donijela ogromne količine padavina, a vjerovatno je povezana s planetarnim Rossbyjevim valovima. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Analize dnevnih proljetnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi”, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Evropi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu. Rossbyjevi valovi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina. Pojavljuju se na visinama od približno 5 kilometara. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje zraka koja se kreće od zapada prema istoku te donosi promjene vremena, piše Index.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)