NAUČNICI OTKRILI NOVE SIMPTOME KOVIDA: Jedan je vrlo nesvakidašnji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kovid-19 već dugo odbija da “siđe sa scene”.

Pandemija, sama po sebi, odnijela je veliki broj ljudskih života koji se mjeri u milionima, a takođe je i promijenila svakodnevicu onima koji su preživjeli. Iako je većina mjera ukinuta širom svijeta, a predostrožnost i dalje prisutna, ovaj opaki virus se nije povukao niti nestao.

Naime, naučnici su došli do otkrića jednog potpuno bizarnog simptoma koji se manifestuje amnezijom, tj, nesposobnošću da zaraženi prepozna lica bližnjih, što je rijetko ali alarmirajuće, prenosi “The Sun”.

Eni, 28-godišnjakinja koja se zarazila kovidom u martu 2020, tokom bolovanja imala je visoku temperaturu, kratak dah, dijareju i kašalj toliko jak da je ponekad padala u nesvijest.

Par nedjelja kasnije, nakon što su se simptomi povukli, Eni se vratila na posao, ali je ubrzo shvatila da nešto nije u redu jer se mučila da prepozna lica zaposlenih s kojima je radila.

Ozbiljnost situacije shvatila je kada je s posla otišla na kućnu proslavu i nije uspjela da prepozna oca.

– Čula sam glas svog tate na licu stranca – rekla je.

Stručnjaci navode da se ovo stanje zove prozopagnozija.

Prozopagnozija se registruje kao neurološki deficit ili poremećaj, što znači da pored moždanog udara, Parkinsonove i Alcahjmera, kovid-19 je odgovoran za još jednu neurološku posljedicu.

Doktori navode da je ova bolest propaćena sljedećim simptomima:

-poteškoće u prepoznavanju lica bližnjih,

-konfuzija

-osjećaj dezorijentacije

Još jedan u nizu neobičnih simptoma je smežurana koža. Naime, Diana Pardo, 23-godišnjakinja, navodi da joj se koža smežurala pri samom kontaktu s vodom.

-Nakon samo nekoliko minuta pod tušem, bila bih cijela smežurana. To je bio moj peti dan kovida i znala sam da je u vezi s tim – ističe Diana.

Telegraf