Naučnici povezali globalno zagrijavanje i nesanicu

Naučnici povezali globalno zagrijavanje i nesanicu

Do 2050. godine broj slučajeva koji se odnose na probleme sa spavanjem mogao bi biti gotovo udvostručen, zaključak je najveće studije koja je ispitivala povezanost kvaliteta sna i globalnog zagrijavanja.

Ovo istraživanje otkriva povezanost klimatskih promjena sa sve učestalijim problemima sa snom.  Da bi ispitali da li će klimatske promjene dodatno pogoršati probleme sa snom, naučnici su istraživali zvanične podatke Vlade SAD od 2002. do 2011. godine koji se odnose na probleme sa snom za 765.000 ljudi.

Kombinujući te odgovore s podacima o vremenu, tim je otkrio da je rast noćne temperature od jedan stepen Celzijusov iznad mjesečnog prosjeka rezultirao sa oko tri dodatne noći neadekvatnog sna u tom mjesecu, objavljuje žurnal “Napredak nauke” (Science Advances).

Model pokazuje da bi, u slučaju da prosječna mjesečna temperatura nastavi da se povećava za jedan stepen Celzijusov, što je vjerovatan scenario za globalno zagrijavanje, do 2050. godine samo u SAD-u moglo biti više oko 110 miliona slučajeva besanih noći godišnje.

Pojedinci koji zarađuju manje od 50.000 dolara godišnje, pokazuje studija, imaju otprilike tri puta veće šanse da će pretrpjeti loš san u noćima toplijim od prosjeka u odnosu na bogatije ljude, a osobe starije od 65 godina bile su pogođene dvostruko češće nego mlađi.

Trećina odraslih već prijavljuje poteškoće sa spavanjem, a loš san uzrokuje brojne zdravstvene komplikacije koje se odnose na slabljenje imunološkog sistema, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i depresiju.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS