Portal 072info

Naučnici sada mogu da ”čuju” glas u vašoj glavi

Kada čujemo nekog drugog kako priča, u našem mozgu se pale specifični neuroni. Ovo su otkrili Brajan Pejzli i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji, prenosi “Endgadget”.

I ne samo to, već su svi ti neuroni povezani sa određenim zvučnim frekvencijama. Zbog toga su Pejzli I njegove kolege imali pomisao: “Ukoliko čitate neki tekst iz novina ili knjige, vi čujete glas u vašoj glavi. Zašto ne bismo dekodirali taj unutrašnji glas prostim praćenjem moždane aktivnosti?”.

Naše oči, uši i glasne žice zapravo se ne bave teškim poslom, već naš mozak. I ukoliko mozgu pružimo drugi izvor, ulaz ili izlaz, možda ćemo biti u stanju da ga istreniramo da se približi izgubljenoj sposobnosti kao što je govor.

Pravljenje dekodera za mozak počelo je stvaranjem algoritma koji je bio skrojen po svakom individualnom subjektu.

Od učesnika istraživanja je traženo da pročitaju pasus iz neke knjige na glas kako bi se dobilo osnovno očitavanje. Onda je od njih traženo da taj isti pasus pročitaju za sebe i na kraju da ne rade ništa.

Ovo je timu omogućilo da izoluje neurone koji su bili aktivni kada smo čitali tekst. Onda je stvorena vizuelna reprezentacija zvučnih talasa, a ti zvukovi su povezani sa određenim moždanim šemama.

Onda, dok su učesnici čitali pasus u sebi, decoder je bio u stanju da rekonstruiše riječi samo na osnovu aktivnost neurona.

Međutim, tehnologija je ipak daleko od savršene. I dok su rezultati opisani kao “značajni”, naučnici su i dalje prilično daleko od pouzdanog uređaja koji može da prevodi misli u riječi.

Endgadget

Podijelite članak