Screenshot 7 22
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U kliničkim ispitivanjima Pfizer i Moderna su pokazali da njihove vakcine sprečavaju teški oblik bolesti COVID-19, ali nisu testirali da li vakcine sprečavaju asimptomatske slučajeve.

Bez smanjenja broja asimptomatskih slučajeva teško je zaustaviti prenošenje koronavirusa s osobe na osobu.

“Bilo je nekih studija koje su dale ohrabrujuće rezultate”, rekao je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Preliminarno istraživanje iz Izraela pokazalo je da su ljudi koji su dobili Covid-19, uprkos tome što su vakcinisani, 12 dana nakon vakcinisanja u tijelu imali čak četiri puta manje virusa. Smanjeno virusno opterećenje povezano je s nižom stopom prijenosa.

Istraživanja pokazuju da što više virusnih čestica osoba ima u ustima i nosu, to je veća vjerovatnoća da će prenijeti koronavirus drugima.

“Drugim riječima, veće virusno opterećenje, dobra prenosivost, malo virusno opterećenje, vrlo slaba prenosivost”, rekao je Fauci.

Da bi se utvrdilo da li vakcine zaista smanjuju širenje, presudno je utvrditi da li vakcine sprečavaju asimptomatske slučajeve COVID-19.

Vakcina bi trebala smanjiti prijenos ako može osigurati da čak i oni koji dobiju koronavirus nakon vakcinacije, bilo da je riječ o simptomatskim ili asimptomatskim slučajevima, imaju manje virusno opterećenje nego što bi to bio slučaj inače.

Novo istraživanje iz Izraela sugeriše da Pfizerova vakcina smanjuje asimptomatske slučajeve za 89 posto. Slično tome, preliminarna studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da je Pfizerova vakcina najmanje 85 posto efikasna u sprečavanju bilo koje vrste infekcije, simptomatske ili asimptomatske.

Studija iz Oxforda, koja još uvijek nije recenzirana, otkrila je da je među ljudima koji su primili samo jednu dozu broj pozitivnih COVID-19 testova i među simptomatskim i među asimptomatskim sudionicima opao za 67 posto.