Naučnici tvrde da je koronavirus napravljen u laboratoriji, a tragovi prikriveni

korona
Podijelite vijest

Britanski profesor Angus Dalgeliš (Dalgleish) i norveški naučnik Birger Sorensen u svojoj studiji navode da je Kina proizvela novu vrstu koronavirusa u laboratoriji u Vuhanu (Wuhan), a svoje tragove prikrila “obrnutim inženjeringom”.

U novoj studiji, koja još nije objavljena, navodi se da su kineski naučnici stvorili koronavirus u laboratoriji u Vuhanu, a zatim pokušali prikriti tragove tehnikama “obrnutog inženjeringa” kako bi virus prikazali kao da prirodno evoluirao od šišmiša, piše Daily Mail.

Teške optužbe

Navodi izneseni u studiji koja je istaknula da se virus mogao pojaviti dok su kineski naučnici radili na projektu u Vuhanu, uključuju i optužbe za namjerno uništavanje, prikrivanje ili korumpiranje podataka u kineskim laboratorijama.

Navodi se kako postoje nalazi da se virus mogao pojaviti dok su kineski naučnici radili na projektu u Vuhanu, a studija sadrži i optužbe za namjerno uništavanje, prikrivanje ili oštećivanje podataka u kineskim laboratorijama.

U studiji su iznesene i tvrdnje da su naučnici koji su vršili procjene virusa u Kini ušutkani.

Prvi slučajevi

Dalgleiš i Sorensen, koji su napisali studiju, navode da su, pokušavajući razviti vakcinu prošle godine, naišli na autentične tragove virusa koji se mogu pojaviti samo ako se virusom manipuliralo.

Studija će biti objavljena u naučnom časopisu “Quarterly Review of Biophysics Discovery”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je tim međunarodnih naučnika u grad Vuhan u Kini, gdje su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa, kako bi istražili njegovo porijeklo.

U izvještaju objavljenom krajem marta o porijeklu koronavirusa uz zajednički rad WHO-Kina, tvrdilo se da je koronavirus od slijepih miševa do ljudi prenošen preko druge životinje. U izvještaju je mogućnost da koronavirus napusti laboratorij prikazana kao najmanje vjerovatna.


Podijelite vijest