Naučnici tvrde: Jedan hot dog može skratiti život za 36 minuta

Screenshot 4 65
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zdravstveni istraživači sa Univerziteta Michigan otkrili su da bi jedenje jednog hot doga moglo oduzeti 36 minuta vašeg života. U studiji, objavljenoj ovog mjeseca u časopisu Nature Food, istraživači su pregledali 5.853 namirnice u američkoj prehrani i izmjerili njihove učinke u minutama zdravog života koji su stekli ili izgubili.

“Željeli smo napraviti zdravstvenu procjenu korisnih i štetnih utjecaja hrane na cjelokupnu prehranu”, rekao je za CNN Olivier Jolliet, profesor nauke o zdravlju okoliša na Univerzitetu i viši autor rada.

Poanta je u odabiru bolje hrane

Tim je došao do indeksa koji izračunava neto korisno ili štetno zdravstveno opterećenje u minutama zdravog života povezano s posluživanjem hrane. Zasnovan je na istraživanju pod nazivom Globalno opterećenje bolestima, koje mjeri morbiditet povezan s izborom hrane za osobu.

“Na primjer, 0,45 minuta se gubi po gramu prerađenog mesa, ili 0,1 minuta po gramu voća. Zatim pregledamo sastav svake hrane, a zatim pomnožimo ovaj broj s odgovarajućim profilima hrane koje smo prethodno razvili “, kaže Jolliet.

“Jedna od namirnica koju su istraživači izmjerili bio je standardni hot dog. Njegovih 61 gram prerađenog mesa rezultiralo je gubitkom 27 minuta zdravog života, ali kada su u obzir uzeti sastojci poput natrija i trans masnih kiselina, konačna vrijednost je izgubljena 36 minuta”, objašnjava Jolliet.

S druge strane, konzumacija hrane poput orašastih plodova, mahunarki, plodova mora, voća i povrća bez škroba ima pozitivne učinke na zdravlje, pokazalo je istraživanje. Indeks se bavi namirnicama koje povećavaju ili smanjuju očekivani životni vijek, ali to nije tako jednostavno kao pokušaj da se poništi štetan izbor hrane s korisnijim. Poanta je u odabiru bolje hrane, a ne u trošenju vremena na matematiku.

Šta jesti da biste doživjeli 100 godina?

“Je li to krajnja metrika koja će vam reći šta ćete sutra jesti i potpuno odrediti vaš životni vijek? Ne. To je korisna metrika koja vam može pomoći da napravite informiraniji izbor i olakšava identifikaciju i odgovarajuće promjene u našoj prehrani”, kaže Jolliet.

Takođe nije tako jednostavno kao izračunati koju hranu treba jesti da biste doživjeli 100 godina, rekla je Marion Nestle, profesorica prehrane i javnog zdravlja na Univerzitetu New York. Ona je za CNN rekla da brojevi možda nisu sasvim pouzdani.

“Promjena prehrane koja uključuje ili isključuje bilo koju namirnicu vjerojatno neće napraviti veliku razliku – računaju se obrasci prehrane (i načina života)”, rekla je.

GODISNJICA
MARKETING