dronovi od ananasa 696x430 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dronovi se mogu izrađivati od svakakvih vrsti materijala, ali od lišća ananasa? Istraživači u Maleziji koji žele smanjiti poljoprivredni otpad, nedavno su otkrili da lišće ananasa koje se obično odbacuje nakon berde sadrži jaka vlakna koja su savršena za stvaranje okvira za dronove.

Profesor Mohamed Thariq Hameed Sultan s malezijskog sveučilišta Putra koji je vodio istraživanje je rekao za Reuters da dronovi izrađeni od bio-kompozitnog materijala imaju veći omjer čvrstoće i mase u odnosu na one koji sadrže sintetička vlakna, također dodajući da upotreba bio-kompozitnih materijala omogućuje jeftinije i lakše bespilotne letjelice.

Još je bolje ako dron izvrši prelet ili se sruši i ne može ga se pronaći jer će većina njegovih materijala biti razgrađena za nekoliko tjedana, što bi nanijelo manje štete okolišu od običnih dronova koji imaju identičnu sudbinu.

Otkriće tima utoliko je primjerenije jer je dugoročni plan koristiti bespilotne letjelice za obavljanje različitih zadataka povezanih s farmama, poput praćenje usjeva ili nošenje tereta. Trenutni prototip bespilotne letjelice može letjeti do 1000 metara i ostati u zraku oko 20 minuta prije nego što zatreba ponovno punjenje.

Kada je ovaj projekt započeo, prije tri godine u regiji oko 40 kilometara od Kuala Lumpura, tamošnji farmeri su ponekad spaljivali lišće ananasa na kraju godišnje berbe, što je uzrokovalo zagađenje zraka. Pretvaranjem lišća u iskoristivi materijal pomaže se smanjenju otpada, što rezultira manjim izgaranjem i manje zagađenja koje ulazi u našu atmosferu.

Istraživači se nadaju da će njihov rad nadahnuti druge naučnike da razviju dodatne načine kako dobro iskoristiti poljoprivredni otpad kao dio napora za poboljšanje okoliša i pomoć poljoprivrednim zajednicama. Lokalni poljoprivrednik, Irwan Ismali, je rekao za Reuters da bi recikliranje lišća za stvaranje iskoristivog materijala moglo imati “veliki financijski utjecaj na zajednicu, posebno na male poljoprivredne skupine”, prenosi PC Chip.