Naučnici upozoravaju: Led se topi rekordnom brzinom

873x400 1418

U izvještaju Evropske svemirske agencije (ESA), objavljenom u akademskom časopisu “The Cryosphere”, navodi se da se led topi rekordnom brzinom.

Istraživači navode da se oko 28 biliona tona leda istopilo širom svijeta između 1994. i 2017. godine, što je jednako bloku debljine stotinu metara i veličine Britanije. Također, autori su naveli da bi bilion tona leda, kad bi ga se stavilo u oblik kocke, dosegao visinu veću od visine planine Mont Everest.

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i okeani zagrijavaju. Tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, godišnje se topilo oko 0,8 biliona tona leda. Do 2017. godine ta brojka je dosegla alarmantnih 1,2 biliona godišnje.

Najgori mogući scenario

Istraživači Evropske svemirske agencije analizirali su globalne satelitske podatke, a rezultate svojih istraživanja pridodali su studijama provedenim na kopnu polarnih regija i istraživanjima 215.000 planinskih ledenjaka.

– Ledeni pokrivač se sada topi prema najgorem mogućem scenariju – rekao je vodeći autor istraživanja Tomas Slater (Thomas).

Također, Slater je upozorio da će podizanje nivoa mora u ovom stoljeću imati vrlo ozbiljan utjecaj na život u priobalnim područjima.

Avaz

Prethodni članakKako na jednostavan način ubrzati rast kose?
Sljedeći članakRestorani nude popuste vakcinisanima: Prva doza 10 posto, druga doza 20 posto popusta