Naučnici započeli rad na utvrđivanju promjena u ćelijama mnogo prije pojave raka: Prvi rezultati nevjerovatni

Naučnici započeli rad na utvrđivanju promjena u ćelijama mnogo prije pojave raka: Prvi rezultati nevjerovatni

Naučnici s nedavno otvorenog Instituta za rani rak na Univerzitetu Kembridž započeli su rad na utvrđivanju promjena u ćelijama mnogo godina prije nego što se one razviju u tumore, a to istraživanje bi trebalo da pomogne u dizajniranju radikalno novih načina liječenja raka, piše Guadian.

Drugačiji pristup

Institut za rani rak, koji je upravo dobio 11 miliona funti od anonimnog donatora, fokusiran je na pronalaženje načina da se uhvati ukoštac s tumorima prije nego što izazovu simptome. Istraživanje će iskoristiti nedavna otkrića koja su pokazala da mnogi ljudi razvijaju predkancerozna stanja koja su u mirovanju tokom dugog perioda.

– Latencija za razvoj raka može trajati godinama, ponekad i deceniju ili dvije, prije nego što se stanje naglo manifestira kod pacijenata – rekla je profesorica Rebeka Ficdžerald, direktorica Instituta.

Prema njenim riječima, potreban je drugačiji pristup, koji može rano otkriti osobu koja je u riziku od raka, uz korištenje testova koji se mogu dati velikom broju ljudi.

Jedan od primjera je citosunđer, sunđer na žici, koji su razvili Ficdžerald i njen tim. On se guta kao pilula, širi se u stomaku i zatim se povlači u jednjak prikupljajući na putu ćelije jednjaka.

One ćelije koje sadrže protein nazvan TFF3, koji se nalazi samo u prekanceroznim ćelijama, daju rano upozorenje da je pacijent u opasnosti od raka jednjaka i da ga treba nadgledati.

Najvažnije je da se ovaj test može primijeniti jednostavno i u širokom obimu. Jedan od pristupa Instituta fokusira se na uzorke krvi. Uzorke krvi dale su žene koje su prošle skrinin za rak jajnika i čuvane su u specijalnim skladištima, a Institut je sada promijenio namjenu ovih uzoraka.

-Imamo oko 200.000 takvih uzoraka i oni su zlatni rudnik – rekao je Džejmi Blandel, vođa istraživačke grupe na Institutu.

Koristeći ove uzorke, istraživači su identificirali promjene koje razlikuju one davaoce kojima je naknadno dijagnosticiran rak krvi 10 ili čak 20 godina nakon što su dali uzorke, od onih koji nisu razvili takva stanja.

Genetske promjene

– Otkrili smo da postoje jasne genetske promjene u krvi osobe više od jedne decenije prije nego što počnu da pokazuju simptome leukemije – rekao je Blundel.

Prema njegovim riječima, to pokazuje da postoji niz mogućnosti koje se mogu iskoristiti da bi se interveniralo i dali tretmani koji će smanjiti šanse za dobivanje raka, piše Telegraf.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE