Portal 072info

Naučnik Dragan Primorac: Imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji

Screenshot 6 350
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija, rekao je u petak na HTV-u ljekar i naučnik dr. Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Istaknuo je da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Prema brojnim pokazateljima, naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti, imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u veljači”, rekao je Primorac u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Otprilike takva situacija je na više-manje svim kontinentima. Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, dodao je.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Dr. Primorac je predstavio svoj model molekularnog i serološkog testiranja koji je primijenjen u hrvatskom nogometu, prenosi Hina.

“Testirali smo jedan cijeli sustav gotovo mjesec dana. Kad smo pokazali da on funkcionira, uveli smo prvi na svijetu sistematsko testiranje utvrđivanjem prisustva nukleinskih kiselina virusa”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Ističe kako je ta metoda toliko osjetljiva da može otkriti prisustvo 10 pikograma molekula nukleinskih kiselina virusa.

“FIFA i UEFA su sjajno reagirale na taj model i kad bi taj model funkcionirao svaki dan, u svakom sportu, ili pred nogometne utakmice ili pred međunarodne utakmice, mi bi zapravo zaštitili jednu cijelu populaciju i ne bi bilo šanse da se dogodi transmisija virusa”, procijenio je.

Primorac je također rekao da moramo biti odgovorni i optimistični jer ljudski organizam ima golemu snagu koju ne smijemo negirati.

Naglasio je kako epidemiju gripe nismo zaustavili, ali smo naučili živjeti s njom.

“Naravno da nikome ne pada pamet, kad ima visoku temperaturu, da odlazi u kolektiv i širi bolest. Slično je s COVID-19. Život mora ići naprijed”, poručio je Primorac.

Zaključio je i kako je Hrvatskoj iznimno važno stanje u susjedstvu i reagira li Europska unija na isti način, ali, istaknuo je, ne treba zaustaviti ekonomiju i blokirati državu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dragan Primorac (1965.), hrvatski je ljekar i univerzitetski profesor, ekspert je iz forenzične genetike.

Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednika International Society of Applied Biological Science (ISABS).

Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, Hrvatskog klastera konkurentnosti za personaliziranu medicine i Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Krizni štab FBiH poziva na odgovorno ponašanje: Izbjegavati javna okupljanja i poštovati preporuke

072info.com

Preminula 17-godišnja djevojka, bila je pozitivna na covid-19

072info.com

17 umrlih: U BiH 701 osoba pozitivna, najviše u…

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6