Portal 072info

NAUČNO DOSTIGNUĆE GODINE: Pilula protiv metastaze

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

v136494

Pilula ili vakcina protiv raka ima za cilj da se bori protiv širenja metastaza u tijelu, najčešćeg uzroka smrti.

Veliki uspjeh izuzetnog naučnika Jozefa Peningera (Jozef Penninger) i njegovog bečkog istarživačkog tima koji su smislili kako tijelo može da uposli vlastite ćelije u borbi protiv raka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

To bi moglo biti ostvarenje sna čovječanstva: pilula ili vakcina protiv raka (20.000 smrtnih slučajeva godišnje u Austriji) ima za cilj da se bori protiv širenja metastaza u tijelu, najčešćeg uzroka smrti. Iako ljudski imuni sistem ima mogućnost da pošaljete takozvane „ćelije ubice“ u borbi protiv raka, jedan protein u organizmu koči ovaj sistem samoodbrane, te on reaguje suviše slabo.

Jozef Peninger i njegov tim su razvili molekul koji je u stanju da isključi tu tjelesnu kočnicu. Nakon toga imuni sistem može punom snagom proizvoditi “ćelije ubice”, slati ih u napad na metastaze, te ih uništiti. Ovaj molekul može se unijeti u tijelo putem pilule ili injekcije. Otkriće je objavljeno u naučnom časopisu “Priroda” (Nature), a časopis “Nauka”(Science) ga je proglasio naučnim dostignućem godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ćelije raka su u stanju da se odvoje od tumora. Putem krvi i limfnog sistema mogu se raširiti po cijelom tijelu i formirati sekundarne tumore (metastaze).

Kurir


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME