Portal 072info

Naučno-stručni skup o jeziku

Jezik – književnost – kultura, naziv je Šestog međunarodnog naučno-stručnog skupa, koji je u organizaciji Filozofskog fakulteta zeničkog Univerziteta, počeo danas u Zenici.

Skup, koji je okupio oko 50 značajnih imena iz svijeta nauke i stvaralaštva, svečano je otvorila doktor Agata Javosek, sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Poznanu i članica Poljske akademije nauka, temom Razvoj prosvetiteljstva u Bosni i Hercegovini. Odnos između kulture i ideologije tema je za diskusiju ovog nivoa.

Danas ju je otvorio profesor Damir Kukić, dekan Filozofskog fakulteta u Zenici. Jedan od predavača, profesor Nebojša Vasić, osvrnuo se na jezik u kontekstu purizma slavenskih jezika. U radu Šestog naučno-stručnog skupa, učestvovala je akademska javnost, kroz prisustvo predavanjima, ali prije svega učešće u nekoliko sekcija, o književnosti, jezicima, kulturi i ideologiji. Pokrovitelj Međunarodnog stručnog skupa Jezik – književnost – kultura je Filozofski fakultet u Zenici, u partnerstvu sa njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Ataše za kuluturu u Njemačkoj ambasadi, Suzan Matis, svoje obraćanje javnosti posvetila je životu i djelu velikog njemačkog pjesnika Hajnrika Hajnea, jednog od najvećih pisaca u istoriji svjetske i evropske književnosti, ovdašnjoj javnosti poznatog i kao autora sevdalinke “Kraj tanana šadrvana”, koju je u svom maniru interpretirao Džoni Štulić. 

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box