2 36
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 20:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetski dan srca obilježava se danas. Srce te bolesti srca i krvnih žila nalaze se, sasvim sigurno, u samom centru interesa moderne medicine. Razloga za to je mnogo.

Duži život

Ponajprije, bolesti srca su i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu te skoro 19 miliona ljudi godišnje umre zbog toga, kazao je kardiolog dr. Adnan Delić.

– U našoj zemlji situacija je još teža te od bolesti srca i krvnih žila umire više od 50 posto ljudi. S druge strane, liječenje bolesti srca u svijetu je u posljednjih 20-ak godina doživjelo spektakularan napredak, s kojim se malo koji drugi uspjeh u medicini može porediti – rekao je dr. Delić.

Smrtnost od srčanog udara, uz optimalno liječenje, dodaje dr. Delić, smanjena je s 50 posto na 5 posto, preživljavanje bolesnika sa srčanim popuštanjem se u posljednje dvije godine konačno počelo produžavati nakon više od 40 godina stajanja u mjestu, dok se većina aritmija danas vrlo uspješno liječi.

– Kardiologija je avangarda razvoja medicine, uz korištenje sve većeg broja uređaja koji se ugrađuju u tijelo, uz sve naprednije instrumente i intervencije kojima se bolest liječi bez hirurških rezova. U praksi se već počinju koristiti i roboti. Primjena tehnologije vidljiva je i u temi „Dan srca 2021. – korištenje digitalnih tehnologija u kardiologiji“ – dodaje dr. Delić.

Nesumnjiv napredak

Srećom, kazuje naš sagovornik, i u našoj zemlji je kardiologija nosilac razvoja medicine i, uprkos svim problemima s kojima se susrećemo, ipak doživljava nesumnjiv napredak. Možda najvažniji aspekt tog progresa je razvoj mreže zbrinjavanja akutnog infarkta miokarda (srčanog udara), koji sada obuhvata većinu stanovništva, a što prije 3-4 godine nije bio slučaj.Z. KARIĆ

Odgovornost je i na pacijentu

Medicina je samo dio rješenja problema. Barem pola odgovornosti za borbu protiv bolesti srca je na pacijentima. Najbolji rezultati postižu se uz dobre mjere informiranja stanovništva o rizicima bolesti srca, provođenje mjera sprečavanja bolesti, te ranog i kvalitetnog liječenja. U to ime, iskoristimo i ovaj Dan srca kao podsjetnik na naše srce. Posvetimo mu zasluženu pažnju i brigu i ono će nam to višestruko vratiti, kao što će nas, prije ili kasnije, i kazniti ako ga zanemarimo.

LIDER