Portal 072info

Navala za rad u Njemačkoj: BiH i Kosovo s najviše izdatih viza

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani zapadnog Balkana – Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije od novembra 2015. godine, zahvaljujući tzv Uredbi o zapadnom Balkanu – mogu raditi u Njemačkoj.

Jedini uvjet je da kandidati imaju ugovor za rad u njemačkoj kompaniji. Njihov broj nije mali. U prvih devet mjeseci ove godine njemačke ambasade u regiji izdala su 19.294 vize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 2017. godini, većina njih je izdana u Bosni i Hercegovini – 4,702 i na Kosovu – 4,758. Zatim slijede Makedonija sa 3.675 i Srbija sa 3.613 izdatih viza. Ambasada u albanskoj prijestonici Tirani izdala je u istom periodu 2.796 viza, piše Deutsche Welle. 

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je za DW da je “enormno povećan broj zahtjeva za radne vize u zemljama Zapadnog Balkana za ljude koji žele raditi u Njemačkoj i taj broj je u stalnom porastu.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ali, vrijeme za obradu aplikacija je jako dugo, osobito od termina zakazivanja razgovora do podnošenja dokumenata, rekla je Carola Bürkert, stručnjakinja za migracije u Institutu za rad i profesionalni razvoj (IAB).  Prva na popisu zemalja s dugtrajnom procedurom je Kosovo, gdje je vrijeme čekanja godinu dana, a onda slijede BiH i Srbija sa sedam mjeseci i Albanija sa šest mjeseci. Pored toga, dugotrajna je procedura za obradu viza.

“Zamislite, postoji ponuda za posao”, kaže Burkart.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Poslodavcu je sada potreban – i ako potencijalni zaposlenik ne dolazi, jer nema vizu, poslodavac se mora snaći”.

U najnovijoj studiji Instituta za rad i profesionalni razvoj pod nazivom Uredba za Zapadni Balkan: rad, a ne azil  utvrđeno je da postoji velika razlika između broja izdatih viza i broja odobrenja Zavoda za zapošljavanje, koja su takođe neophodna za dobivanje vize za početak rada u Njemačkoj.

Njihov broj od novembra 2015. do septembra 2017 porastao je na 128.000, ali je broj izdatih viza dostigao samo 38.000.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Carola Bourkert vjeruje da se vizni postupak koristi kao instrument za upravljanje migracijama kroz viznu politiku. 

“Govori se da imamo ekonomske migracije sa Zapadnog Balkana tako što proširujemo legalne načine za doseljavanje pod određenim uvjetima – ali birokracija i ljudski kapaciteti nisu obnovljeni i prošireni kako bi ovo bilo održivo. To otvara dilemu, jer dovodi do ogromnih frustracija na mnogim stranama”, navodi Deutsche Welle.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME