Portal 072info

Navijači u St. Louisu spremni za utakmicu

bosna4

Bosanci i Hercegovci u St. Louisu spremni su za prijateljsku utakmicu koju će BiH 18. novembra u tom američkom gradu odigrati sa selekcijom Argentine.

Više od 70.000 Bosanaca i Hercegovaca živi u području St. Louisa i ponosni su i oduševljeni što je njihov nacionalni tim doputovao u taj grad, piše St. Louis Bosnian.

U Bosanskom nacionalnom restoranu Grbić u južnom dijelu St. Louisa u ponedjeljak će osoblje nositi dresove bh. reprezentacije. Vlasnik restorana Ermin Grbić navodi da je posebno ponosan što  se utakmica igra u St. Louisu jer je bh. reprezentativac Vedad Ibišević jedno vrijeme živio u tom gradu. Grbić vjeruje da će najmanje polovina stadiona biti ispunjena navijačima BiH.

bosna3Muhamed Hasić, izvršni direktor Islamskog kulturnog centra u St. Louisu, potvrdio je da su svi bh. državljani u tom gradu oduševljeni zbog mogućnosti da se druže s bh. reprezentativcima. 

“Mnogi u St. Louisu će dočekati članove porodica iz svih dijelova Sjeverne Amerike. Možda će i moj brat doći iz Kanade. Ovo je prvi put da BiH izbori plasman na Svjetsko prvenstvo. To je velika stvar i za ekipu, ali i za nas”, kazao je Hasić.

Medina Gotić u St. Louisu živi već 20 godina. Također je izrazila oduševljenje zbog dolaska bh. igrača u taj grad, ali i plasmana BiH na SP.

“Ponosni smo. Prvi put da se nešto lijepo dogodi u mojoj zemlji nakon 1992. godine. Svi pričaju o tome, žene, muškarci, djeca. Mislim da su djeca najsretnija. Vole naše igrače, svi imaju Džekin dres. Nije važno ko će pobijediti u ponedjeljak. Svima im želim sreću i sada i u Brazilu”, kazala je Gotić.

I lokalni američki mediji poput Fox2 News pomno prate oduševljenje i euforiju bh. navijača u St. Louisu, a jednu od njihovih reportaža možete pogledati OVDJE.

Susret BiH – Argentina igra se u ponedjeljak u 19.30 sati  po lokalnom (utorak u 02.30 po srednjoevropskom vremenu).

Reprezentativci optimistični

Atmosfera u ekipi je dobra, uprkos umoru od dugog putovanja te vremenske razlike, navodi se na internet starnici Nogometnog saveza BiH. 

Kapiten Emir Spahić s otimizmom očekuje susret protiv Argentine.

“Prije svega, raduje me što igramo u St. Louisu gdje ima dosta naših ljudi koji će, siguran sam, napraviti dobru atmosferu. Naravno, mi smo došli ovdje da se predstavimo u najboljem izdanju te da potvrdimo da naš plasman na SP nije bio slučajan, već da smo među najboljim evropskim ekipama. Zato mislim da će nam dobro doći ova utakmica da uporedimo gdje smo u odnosu na jednu od najboljih svjetskih reprezentacija, što Argentina sigurno jeste. Vjerujem da možemo da odigramo u visokom ritmu i ostvarimo dobar rezultat”, kazao je Spahić. 

Zoran Krvžić je upisao jedan nastup za reprezentaciju, a u iščekivanju novog ne krije da se ne boji nikoga, pa ni Argentine.

“Svakog protivnika respektiram, ali nikoga se ne plašim. Žao mi je samo što Messi neće igrati jer bi to za nas bio motiv više da odigramo dobro”, kazao je Kvržić.

“Sigurno da će to biti teška utakmica protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, ali sam isto tako ubijeđen da ćemo dati sve od sebe na terenu i vjerujem da sa takvom igrom možemo ostvariti dobar rezultat”, riječi su Avdije Vršajevića. 

Optimizam ne krije ni Adnan Zahirović.

“Sigurno će biti dobra utakmica. Svi znamo s kakvim igračima oni raspolažu, ali isto tako mi možemo svima da pariramo. Ako dobro odigramo nadam se pobjedi”, izjavio je.

Slično razmišlja i Edin Višća. 

“Nakon plasmana na SP jedna veoma dobra provjera nam je utakmica protiv Argentine. Očekujem prije svega dobru atmosferu i podršku navijača. Mislim da je važno da svi igrači nakon ovog susreta ostanu zdravi, jer sam siguran da će „izgarati“ na terenu. Siguran sam da će svi dati svoj maksimum i da možemo ostvariti povoljan rezultat”, kazao je Višća. 

Nogometaši BiH će do početka meča s Argentinom obaviti dva treninga. 

federalna.ba/Fena

Podijelite članak