Nazire li se kraj poskupljenjima u BiH?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svaki dan nova poskupljenja. Hljeb je već dostigao cifru od dva KM. Pakovanje 10 komada jaja uskoro će koštati vrtoglave četiri KM. Za litar mlijeka se odavno mora izdvojiti oko 2,50 KM. I to je samo dio. Građani više ne znaju kakva cijena će ih dočekati na kasi, kažu, novčanici se sve više stežu, ali postaje neizdrživo.

Pitali smo građane šta misle o konstantnim poskupljenjima.

“Ima poskupljenja i to je nevjerovatno. Ovo je neizdrživo. Kad sam sad uzeo onaj rezani hljeb, a on košta dvije marke… Pa da padne čovjek u nesvijest. A meni proizvodi i to, pa nevjerovatno je, ali šta možemo”, kaže naš sagovornik.

ČITAJ JOŠ:  Evo zašto je kilogram pilećih fileta u ovom dijelu BiH otišao na skoro 15 KM

Jedna penzionerka kaže da sama mijesi hljeb.

“Pošto sam penzioner ja sve mijesim i pečem kući, pa valjda tako i uštedim malo više”, kaže ona. 

“Apsolutno sve je poskupilo, baš jeste. Mogu li plate to da prate? Pa sigurno da ne mogu, ali uz dobru ekonomiju domaćice u kući nekako se to može i postići”, kaže jedan od naših sagovornika.

Ova godina je bila teška, ali ni iduća neće biti ništa lakša, kažu iz Udruženja potrošača. Kraj talasa inflacije se ni ne predviđa. 

ČITAJ JOŠ:  Slovenija u silaznom trendu epidemije, no moguć treći val

“Mislim da nas čekaju nova poskupljenja bez obzira koliko govorimo da smo zaista bez novca, u smislu da imamo niska primanja i zaposlenih ljudi, a o socijalnoj kategoriji da ne pričam i o kategoriji penzionera kojih najviše imamo sa primanjima od 300 do 400 KM. Tako da je ovo zaista veliki problem koji nas čeka i naredne godine”, poručuje Murisa Marić, predsjednik Udruženja potrošača “Don“ Prijedor.

Poskupljenjima se mora stati u kraj, toga su svjesni i nadležni. Da će nova Vlada Republike Srpske imati za cilj držanje cijena osnovnih životnih namirnica pod kontrolom, tvrdi predsjednik Republike Srpske. 

ČITAJ JOŠ:  NEVJEROVATNO: Toaletni papir košta rekordnih 12 KM

“Nova Vlada će imati taj zadatak da izuči sve modele i da osnovne životne namirnice zamrzne u Republici Srpskoj, ali to znači da budžet mora naći sredstva i da eventualno povećanje troškova proizvodnje mora da subvencionira”, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dok se cijene namirnica ne zamrznu, u marketima ćemo gledati poskupljenja i to na dnevnom nivou. Posljednji najavljeni udar na novčanike građana je viša cijena konzumnih jaja za oko 10 odsto. 

ATV

GODISNJICA
MARKETING