f6012654f1d768726920c65003bcc81e jpg pagespeed ce zkuhHAnTJm
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Većina nas bacit će oguljenu ljusku od bijelog luka, ne razmišljajući da ona zapravo može biti korisna. No, može, i to za – supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuhajte. Izvadite je tokom cijeđenja. Ako se bojite prejakog okusa, dodajte samo kašiku do dvije ljuski, a ako volite jak okus bijelog luka možete odmah staviti i cijelu šaku.

NER FIT

Supu možete skuhati i samo od ljuske bijelog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne kuhati. Ovaj temeljac možete koristiti kao zasebnu supu, a možete ga sačuvati i koristiti za kuhanje riže ili dodati umacima.

Ljuske od bijelog luka nakon čišćenja zato nemojte baciti već je spremite u vrećicu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Ljuska češnjaka obiluje fenilpropanoidima koji su krcati antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da koža ima više vrijednih tvari od samog luka. Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju nakupljanja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola te nekih tipova karcinoma.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prilikom korištenja ljuske bijelog luka pazite da ona bude organska jer ćete u protivnom unositi pesticide u prehranu.

Još ideja za korištenje ljuske od bijelog luka:

Spremite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, grah, povrtne i mesne supe.

Ljuska bijelog luka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele čehne tokom kuhanja i pojedite ih, sugeriraju stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput graha.

Za čaj – stavite ljuske bijelog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite nekoliko minuta.

Ispecite bijeli luk u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice bijelog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u peći 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica.

LIDER