Portal 072info

Ne dozvolite školi da slomi dijete

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Popularni ruski psiholog Mihail Lebkovski poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kom trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru.

 Prvi savjet

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i drugi sistemi i načini intelektualnog razvoja. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman primati veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

 Drugi savjet

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nemojte za prvačića tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće.

Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odjeljenja ako žive u komšiluku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Treći savjet

Prva učiteljica ne treba biti „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

Četvrti savjet

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Škola je odgovornost vašeg djeteta a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije nedjelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: „Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.“

 Peti savjet

Prestanite zapitkivati šta je bilo na svakom času i pretjerano reagirati na ocjene. Nek tema škole postane tabu. Ako dijete želi razgovarati o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu klještima izvlačiti riječi iz usta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Šesti savjet

Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi o tome voditi računa. Mislite malo na sebe – to dijete vas treba pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

Sedmi savjet

Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome jeste ko je prvi počeo. To treba da bude dijete. Ono treba pitati: „Mama, ja ovo ne razumijem?“ A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osmi savjet

Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte prvo razgovarati s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema fajde – idite dalje. Možete ga prevesti u drugo odjeljenje pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

Deveti savjet

Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15.-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim izmjena, otuda hormonalni disbalans, psihološki problemi, umor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz to, učesto pravo u to doba djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Moj savjet glasi: ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje suicida – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

Deseti savjet

Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. Saglasite se. I nastavite raditi po svome.

Jedanaesti savjet

Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba pružati radost, a ne da se iskorišćava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje „šta čuči u njemu?“ Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ništa tragično.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dvanaesti savjet

Najvažnije je naučiti svoje dijete prihvatati ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jeste i šta god da radi. Da, kad imadne 15, bit će teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.

AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 34
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME