Ne kočite ih, već podstičite: Ljevoruka djeca u svijetu dešnjaka

Screenshot 11 110
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Logoped dr Nataša D. Čabarkapa za portal Yumama govori o problemima sa kojim se ljevoruka djeca susreću u školi i zašto je važno pristupiti im na pravi način.

U svijetu postoji 8-14% ljevorukih osoba. Smatra se da naslijeđe značajno utiče na određivanje dominantne lateralizovanosti, ali se ne zanemaruju ni uticaji okoline i određenih motoričkih poremećaja.

“Dominantna lateralizovanost označava pojavu vodećeg ekstremiteta ili vodećeg čula pri vršenju složenih psihomotornih aktivnosti kao što su govor, orijentacija u prostoru i vremenu, pamćenje, učenje, čitanje, pisanje. Period razvoja od ambivalentnosti tj. korišćenja obje ruke pa do odabira vodeće ruke predstavlja proces sazrijevanja i uspostavlja se oko 3-4. godine života. Opredijeljenost za desnu ili lijevu ruku ima svoj razvojni tok. Treba ga ispratiti i ukoliko se dijete opredijelilo za lijevu ruku nikako ga ne treba preusmjeravati, već podsticati na različita manipulativna i senzorna iskustva i aktivnosti.

Gdje god se nalazimo – u školi, parku, na sportskim aktivnostima, svakodnevno se susrećemo sa dešnjacima i samim tim živimo u okruženju koje je stvoreno za njih. Ljevoruke osobe se moraju od samog početka prilagođavati i učiti da koriste predmete koji su namijenjeni desnorukima, kao što su makaze, rezač za olovke, kompjuterski miš i slično.

Problemi sa kojima se svakodnevno susreću ljevoruka djeca su u školi, a oni se odnose na nepravilno držanje tijela prilikom pisanja (ljevoruke osobe uglavnom prelaze srednju liniju tijela u desno i tako dolazi do nastanka kifoze i skolioze), nepravilno držanje olovke, smjer pisanja, lineacija, prostorna orijentacija na papiru, veličina slova, miješanje ćirilice i latinice, položaj sveske, kao i mjesto u školskoj klupi.

Prilikom pisanja je vrlo važno da dijete zauzme pravilan položaj tijela to jest leđa, ruke i šake. Tijelo je malo udaljeno od stola i zauzima prav ugao u odnosu na sto, ruke su na stolu i u jednoj drži olovku, a drugom rukom pridržava papir prilikom pisanja. Pravilno držanje olovke je jedan od preduslova za lijepo pisanje. Dijete treba da drži olovku na sredini, sa tri prsta, blagim pritiskom. Ljevoruka djeca treba da drže olovku tako da je vrh olovke okrenut i usmjeren prema lijevom ramenu, a šaka da bude u pronaciji. Prilikom pisanja se mora paziti na uglao pisanja jer on, također, utiče na pravilno držanje olovke. Ljevoruko dijete u školskoj klupi treba da sjedi sa lijeve strane kako bi nesmetano moglo da piše. Sveska ili papir za pisanje treba da bude okrenut prema lijevoj strani. Prostorna orijentacija na papiru je veoma bitna, a ljevoruka djeca se susreću sa problemom smjera pisanja, koje je slijeva nadesno, gdje prilikom pisanja prekrivaju napisano, tako da se vrlo često susreću sa ogledalskim pisanjem.

Često se djeca koja pišu lijevom rukom susreću sa teškoćama prilikom korišćenja određenih predmeta kao što su rezač za olovke ili makaze, pa misle da ne mogu da izvedu tu aktivnost. Kod djece se u tim situacijama može javiti frustracija i ljutnja koja se može nakupljati. Zato sa djecom morate da pričate, da im pomognete da savladaju te teškoće i, ukoliko je potrebno, da se javite psihologu.

Uz pravilan pristup i učenje, ljevoruka djeca mogu biti jednako spretna u manipulativnim aktivnostima kao i djeca koja pišu desnom rukom”.