“Ne može voz ka Evropi, a da su Srbi u posljednjem vagonu – moraju upravljati”

“Ne može voz ka Evropi, a da u tom vozu Srbi budu u posljednjem vagonu. Tom lokomotivom moraju upravljati zajedno sva tri naroda i moraju se poštovati nadležnosti Republike Srpske da bismo imali funkcionalnu evropsku Bosnu i Hercegovinu” , istakao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a u emisiji Stav.

Govoreći o sastanku političkih lidera iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta, Charlesom Michelom Nešić je ponovio da vjeruje da je Dodik došao nepripremljen na sastanak i da niko nije mogao pristati na sporazum iz Brisela, a da nije ucijenjen jer on, između ostalog, podrazumijeva prihvatanje odluka Ustavnog suda po kojima Republika Srpska nije titular svoje imovine, rijeka, šuma, zemlje već da je to država.

Nešić je objasnio da postoji razlika između razloga za odbijanje potpisivanja sporazuma u slučaju njega i Borenovića jer se lider PDP-a izjasnio da mu nije sporan tekst već potpisivanje zajedno sa Dodikom, a Nešić ističe da je njemu sporan tekst jer razvlašćuje Republiku Srpsku. “Vitalni interes Republike Srpske je centar moje politike i politike DNS”, rekao je predsjednik DNS-a.

“Zar nije bilo lakše da je nas pet reklo – mi ovo ne možemo prihvatiti. Ostajemo privrženi evropskoj budućnosti BiH ali i evropskoj budućnosti Republike Srpske. Ne može voz ka Evropi a da u tom vozu Srbi budu u poslednjem vagonu. Tom lokomotivom ka Evropskoj uniji treba da upravljaju sva tri naroda i da se dogovaramo oko onog oko čega se možemo dogovoriti. A to je ekonomija, obrazovanje, zdravstvo”, zaključio je predsjednik DNS-a.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE