Ne može zavisiti od projekta da li će neko ići u školu ili se zaposliti

Ne može zavisiti od projekta da li će neko ići u školu ili se zaposliti

Članovi udruženja i organizacija slijepih i slabovidnih osoba su u Sarajevu ukazali na neophodnost upotrebe savremenih tehnologija za osiguravanje boljih životnih uvjeta. Konferenciju realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske. Finansijsku podršku pruža organizacija MyRight.

Bijeli štap, tamne naočale, zvučni toplomjer – pomagala su koja slijepim osobama osigurava Kanton Sarajevo. No, ona nisu dovoljna u savremenom svijetu koji zahtijeva savremene tehnologije za inkluziju osoba s invaliditetom.

“Mi sva ova pomagala i sve nove tehnologije te obuku za njihovo korištenje obezbjeđujemo kroz razne projekte čime se direktno krše ljudska prava. Ne može da zavisi od jednog projekta da li će neko ići u školu, da li će se neko zaposliti. Naša država zasad nam ne obezbjeđuje adekvatnu podršku za adekvatnu nabavku savremenih pomagala”, kaže Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS-a.

Prepreke s kojima se susreću su brojne. Od fizičkih do onih koje stvara sistem.

Gradimir Kragić član je Općinske organizacije slijepih i slabovidnih osoba Teslić. Najvažnije bi bilo, kaže, da profunkciniše sistem – da se obezbjedi da su sadržaji ključnih institucija u BiH i na nižim nivoima pristupačni.

“Očekujem da će jedna od preporuka biti vezana za poziv različitim nivoima vlasti da prepoznaju asestivnu tehnologiju kao važan aspekt pristupačnosti bez kojeg nema učešća na ravnopravnom osnovu slijepih osoba”, ističe Binasa Goralija, regionalna koordinatorica MyRighta za Evropu.

Uz adekvatna pomagala, oni mogu mnogo toga učiniti. Kažu, obećanja je mnogo, a rezultata malo. Stoga će zajedničkim snagama utvrditi preporuke i dostaviti ih nadležnima da bi došli do odgovarajućeg rješenja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica