Ne možete zaspati zbog vrućine? Pomoći će vam ovaj jednostavan trik

Ne možete zaspati zbog vrućine? Pomoći će vam ovaj jednostavan trik

Dobar i kvalitetan san važan je za zdravlje. On osnažuje imunitet, pojačava sjećanje te snižava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, zato je važno uvijek se dobro naspavati.

Ali ljeto može pokvariti vaš san, a zbog visokih temperatura mnogi mogu patiti od nesanice. Ako nemate klima uređaj ili ga jednostavno ne želite koristiti, za bolji san pomoći će vam ovaj jednostavan trik

,, Najbolja stvar koju možete napraviti kada ne možete zaspati je otići iz sobe. Ustanite i prošetajte do dnevnog boravka. Promjena sobe i vaša isključenost od spavaće sobe u kojoj ne možete zaspati čini čuda. Nakon pet minuta vratite se u svoj krevet i sigurno ćete zaspati.”, savjetuje Katheryn Pinkham, stručnjakinja za spavanje i nesanicu te osnivačica klinike Insomnia.

Ali to nije sve što možete napraviti. Na internetu postoje razni savjeti kako zaspati i bolje spavati tokom vrućih noći. Tako možete napuniti bocu vodom, smrznuti je i ponijeti u kreveti ili spavati na svilenoj posteljini. Ipak, najvažnije od svega je priprema prije odlaska u krevet. Nesanicu ćete izbjeći ako budete opušteni i smireni prije samog spavanja, što uključuje i izbjegavanje gledanja u razne uređaje.

Prema firmi Sleep Foundation, korištenje televizora, tableta, pametnih telefona, prijenosnih računara ili drugih elektronskih uređaja prije spavanja odgađa unutrašnji sat vašeg tijela, odnosno vaš cirkadijski ritam, suzbija oslobađanje hormona melatonina koji potiče spavanje i otežava vam zaspati. Zato je najbolje izbjegavati sve uređaje barem sat vremena prije odlaska na spavanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica