Ne, nije poenta u boji: Da li znate šta znači crveni konac oko ruke?

Screenshot 9 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kad mama i beba iz porodilišta stignu kući svi ih s osmjehom na licu dočekaju. Onda bake često znaju da pokrenu priču o običajima, povojnici, stvarima koje mama treba da uradi kako bi ona i beba bila zdrave i srećne.

Svi smo se nekada susreli s običajem vezivanja crvenog končića oko djetetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Smatra se, zapravo, da crveni konac štiti djecu od “zlih očiju i odvraća lošu sreću”.

On se pravi od tanke vunice, a nosi se na lijevoj ruci. Končić se smatra zaštitom djeteta od uroka.

Ovo vjerovanje možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa.

Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla. Ovaj končić se nekada prije pravio od vune i njegova moć iscjeljenja se i sastojala baš u tom materijalu.

Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mjestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje.

Nekada je bio običaj da se prijevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu.

Odjeća od vune se također smatrala važnom za iscjeljenje, kako kože tako i mišića, kičme, zglobova, zbog lanoina u njoj, koji se topi na temperaturi tijela.

Interesatno je da i danas postoje poznate ličnosti koje nose svoj crveni konac oko ruke. Među njima su David i Victoria Beckham, Madonna, Rihanna, Britney Spears..

GODISNJICA
MARKETING