Portal 072info

Ne odlazi samo naša mladost: Njemačkoj hitno trebaju hiljade informatičara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedostatak radne snage na području prirodnih nauka, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji je nego ikada – glasi zaključak Proljetnog izvještaja za 2018. godinu u kojem Institut njemačke privrede iz Kölna, u saradnji s Udruženjem njemačke industrije, Savezom njemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji, detaljno analizira nedostatak radne snage.

Do kraja aprila u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mjesta za takozvana MINT-zanimanja, navodi se u izvještaju. To je rast od 13,1 posto u odnosu na april prošle godine. Posebno je veliki nedostatak radne snage na području informatike – potražnja se više nego udvostručila tokom protekle četiri godine, prenosi Deutsche Welle.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razloga za nedostatak stručnjaka ima mnogo: s jedne strane, mnogi stariji radnici odlaze u penziju, a novih, mlađih, nema dovoljno. S druge strane, potražnja za tom vrstom stručnjaka znatno je porasla, jer otvara se sve više firmi koje djeluju na tom području.

Uprkos sve većem broju studenata na MINT-fakultetima, oni ne mogu nadoknaditi potražnju za kvalificiranom radnom snagom. Međutim, prazan prostor bi bio još i veći bez migracije. Naročito je naglo porastao broj Indijaca, koji studiraju na takvim fakultetima u Njemačkoj i kasnije se eventualno mogu zaposliti kao inženjeri ili informatičari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema studiji, i plaće za ta zanimanja su porasle. Ipak, jaz između ponude i potražnje za tu vrstu radne snage i dalje raste.

Index.hr

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)