Ne postoji nijedan dokaz da “AstraZeneca” vakcine utiču na sterilitet

Ne postoji nijedan jedini dokaz da vakcine protiv koronavirusa koje Srbija ima utiču na sterilitet, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je kazao da je srpska agencija za lijekove jedna od najrigoroznijih na svijetu, te da se svaka serija vakcina kontroliše.

“Nemamo ni 700 blagih reakcija na vakcine, što je manje nego kad primate vakcinu za sezonski grip. Kad kažem blage reakcije, to su crvenilo, otok, bol u ruci, malaksalost, temeperatura. To su dokazive činjenice o kojima vodimo računa 24 sata”, napomenuo je on.

Lončar je kazao da nijedan proizvođač ne garantuje 100 posto zaštitu, ali je sigurno da će vakcinisani biti zaštićeni.

“Možemo da sumnjamo da imamo jedan ili dva slučaja poslije revakcine došlo do smrtnog ishoda”, kazao je on.

Kako je rekao, ni oni koji nemaju nikakvu reakciju na vakcinu ne bi trebalo da brinu.

On je dodao su proizvođači vakcina davali garancije da će građan biti zaštićeni šest meseci do primanja revakcine.

“Spemali smo se za scenario da se na šest meseci vakcinišemo sa po dvije doze, a sada se vrše neka ispitivanja”, kazao je Lončar uz napomenu da smatra da će vakcinisani biti bezbijedni od koronavirusa do kraja godine.

O Astrazenekinoj vakcini

Lončar je kazao da je vakcina Astrazeneke protiv koronavirusa bezbijedna, te da je samo u Velikoj Britaniji dato 30 miliona doza te vakcine.

“Astrazeneka je najzastupljenija vakcina na cijelom svetu, najviše se daje. Da li neko misli da bi Englezi uradili nešto, tj. dali svojim građanima vakcinu koja nije dovoljno ispitana i bezbijedna. Pa oni sebe najviše vole. Da li ste čuli da su Englezi uradili bilo šta u svojoj skorijoj istoriji na svoju štetu”, upitao je on.

Dodao je da Srbija ne želi da ulazi u političke obračune koji postoje po pitanju te vakcine.

Prethodni članakLijekovi bazirani na antitijelima pokazali izvanredne rezultate
Sljedeći članakAplikacija za smartphone upozorava korisnike da gledaju naprijed dok hodaju