Ne prestaju problemi zbog napada na glavni američki naftovod, cijene goriva najviše od 2014.

Screenshot 1 65
Podijelite vijest

Ne prestaju problemi sa glavnim američkim naftovodom “Colonial”, a sve zbog hakerskog napada. To ima vrlo ozbiljne posljedice, a najviše strahuju građani kao potrošači. Već su porasle cijene goriva i najviše su od 2014. godine.

Hakerska grupa DarkSide je napala ovaj naftovod, što je primoralo vlast da na šest dana obustavi dotok energenta. Grupa je poručila da im je cilj napada da zarade novac. Nisu željeli otkriti koliko novca traže, ali je online izdanje poslovnog portala Bloomberg objavilo da su tražili pet miliona dolara.

U strahu da će ostati bez nafte, Amerikanci su ranije ove sedmice automobilima pohrlili na benzinske pumpe. Međutim, strahovi su se obistinili. Washington je danas ostao bez nafte uprkos tome što je ubrzan dotok ovog energenta.

Ranije je bez goriva ostalo 70 posto pumpi u Sjevernoj Karolini, te 50 posto pumpi u Virginiji, Južnoj Karolini i Georgiji. Poteškoće nisu izostale i u drugim saveznim državama američke istočne obale. To se desilo zbog velike potražnje. Nadležni uvjeravaju građane da će se stanje normalizirati, a predsjednik Joe Biden tvrdi da će se to desiti već ovaj vikend.

Nije samo hakerski napad na naftovod doprinio znatnom povećanju potražnje. Razlog za to je i ublažavanje epidemioloških mjera protiv koronavirusa zbog čega su Amerikanci odlučili da više putuju. Za posljedicu je to imalo povećanje cijena nafte. Sada galon benzina košta više od tri dolara i to se desilo prvi put od novembra 2014. godine, prenosi agencija Reuters.

Koliko je značajan ovaj naftovod pokazuje to da njime dnevno protiče 2,5 miliona barela nafte, te da čini 45 posto od ukupne opskrbe istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Nafta se crpi iz Houstona kojom se opskrbljuju Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgija, Tennessee, Južna Karolina, Sjeverna Karolina, Virginia i Pennsylvania.

Nakon hakerskog napada, za rješavanje problema angažovane su američke obavještajne službe koje su poduzele niz aktivnosti kako bi spriječile dodatne napade na američku naftnu mrežu.


Podijelite vijest