NE RAZLIKUJETE LIJEVO I DESNO: To pogađa oko 30 posto ljudi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Razlikovanje između lijeve i desne nije povezano s inteligencijom, češće je kod ljevaka kao i kod žena, a trećinu ljudi zbunjuje gdje je lijevo, a gdje je desno…

Imate li problema s razlikovanjem lijevog od desnog, to ćete najlakše primijetiti kod brzinskih zadataka, primjerice ako vam netko u zadnjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu. Svaki treći čovjek će zastati kako bi razmislio, a neki će čak upotrijebiti i ruke kako bi se prisjetili koja je koja strana.

To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde znanstvenici i ističu kako se ne dovodi u vezu s inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuro-psihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno, poput sposobnosti za integraciju senzorni i vizualnih informacija, prostornog snalaženja, jezičnih funkcija i memorije, piše The Inedpendent.

istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevake i žene. Problem je u tzv. lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čovjeka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje. I dok je za većinu ova poteškoća nevažan dio svakodnevice, problem može nastati primjerice u medicini, ako se kirurg odluči na operaciju krive strane pacijenta – kao što je amputacija krive noge. Upravo zbog takvih grešaka u medicinu je uvedena praksa ispisivanja markerom na stranu tijela koja treba biti operirana.

Neki smatraju kako je razlikovanja između strana povezano s načinom na koji su određene funkcije mozga povezane na desnu, odnosno lijevu stranu mozga.Ako vidite kako se plesačica u videu okreće u smjeru kazaljke na satu, tada je kod vas dominantnija desna strana mozga, a ako se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, tada je dominantnija lijeva strana mozga.

Lijeva strana mozga zaslužna je za:

Logičko prosuđivanje
Orijentaciju na detalje
Jezik i riječi
Matematiku i znanost
Uočavanje reda
Praktičnost
Formiranje strategija
Objektivnost
Kritičko razmišljanje

Desna strana mozga zaslužna je za:

Prepoznavanje ljudskih lica
Određivanje boja
Motoriku
Maštu
Kreativnost
Intuiciju
Izražavanje osjećaja i empatiju
Uočavanje “velike slike”
Prostornu orijentaciju
Poduzimanje rizika
Vjerovanja

GODISNJICA
MARKETING