Portal 072info

NE RIZIKUJTE 10 stvari koje ne smijete da prešutite svom doktoru

Doktori uvijek postavljaju mnogo pitanja i to nam nekada zna zasmetati jer znaju biti neugodna, ali oni samo rade svoj posao.

Kako bi vam pomogli na najbolji način, nije od njih dobro kriti neke važne stvari zbog srama ili straha da će vas osuđivati. Možda će vas samo zašpotati, ali to je za vaše dobro. Evo kojih laži biste se trebali kloniti.

1. Da, lijekove uzimam tačno onako kako ste mi rekli

Baš svaki put? Naravno da nekada zabušavamo i to čisto zato jer se ne sjetimo ili odgađamo. Teško je priznati liječniku ovaj propust, ali laganje vas može baciti u još veće probleme. Liječnik može pretpostaviti da lijek ne djeluje pa vam prepisati drugi ili povećati dozu što i nije najsigurnije.

2. Ne, ne uzimam nikakve lijekove niti dodatke prehrani

Ova naizgled bezazlena laž može vas koštati života. Dobro znate da se neki lijekovi ne smiju uzimati zajedno jer mogu imati poguban učinak na organizam. Obvezno spomenite liječniku ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antibiotike, antidepresive i lijekove za srce, kao i dodatke prehrani te lijekove protiv bolova.

3. Nisam ništa ni jela ni pila prije operacije

Ako vas čeka operacija, ovo nikako ne smijete prešutjeti. Na temelju onog što ste unijeli u organizam anesteziolog određuje što će vam dati za uspavljivanje, u suprotnom možete imati velikih problema. Tijekom anestezije mišići jednjaka se opuštaju pa sadržaj želuca može dospjeti u pacijentova usta i dušnikom doći u pluća, a kiselina iz želuca počne nagrizati pluća. Ovo zbilja ne želite riskirati.

4. Ne pijem toliko puno

Mnogo nas itekako laže o ovome. Ne kažemo da smo ovisni o alkoholu, ali ako se opijanje zaredalo nekoliko subota, lako ćemo prešutjeti ovu informaciju. ovo samo može usporiti postavljanje dijagnoze i terapije. Alkohol također može promijeniti ili smanjiti učinak lijekova koje uzimate, tako da u njegovu konzumiranju budite što umjereniji.

5. Ne pušim

Čak i ako zapalite s vremena na vrijeme, trebali biste obavijestiti svoga liječnika ili liječnicu o toj povremenoj navici. Ako vas je sram jer mislite da će vas osuđivati, zapamtite da liječnici imaju zavjet šutnje tako da možete biti sigurni da se neće pročuti vaša nezdrava navika. Isto tako, liječnik vam može pomoći da se riješite pušenja jednom zauvijek.

6. Ne uzimam ikakve droge

S obzirom na to da su rekreativne droge ilegalne, jako teško je priznati ikome, a kamoli liječniku da ih uzimamo s vremena na vrijeme. Mnogo ljudi laže o ovome ne znajući da istina leži u njihovu urinu. Ako pacijent ima srčani udar, a uzimao je drogu, liječnici mu ne mogu dati iste lijekove kao nekome tko nije konzumirao drogu.

7. Redovno vježbam i zdravo jedem

Ako imate visok kolesterol, povišen šećer i krvni tlak, izvlačenje na trenutačni stres nije dobra odluka. Previše nas pokušava zvučati savršeno pred liječnikom samo zato da nas ne bi gnjavio pitanjima, ali svjesni smo da to šteti samo nama. Sjedilački način života ubija čak više od ičega drugoga.

8. Ne uzimam mnogo lijekova protiv bolova

Iako se čine bezazleni, konzumiranje previše lijekova protiv bolova također može biti smrtonosno. Što je previše? Posezanje za tabletama čim vas nešto zaboli i to više puta na dan. Na njih se lako navući, a a ako liječnik ne zna koliko ih često uzimate i u kojoj količini, može vam prepisati nešto što u kombinaciji s tabletama protiv bolova izaziva zatajenje jetre.

9. Ne boli

Ne pravite se hrabri nego priznajte kad vas nešto boli i u kojoj mjeri. Ne zanemarujte bol u nadi da liječnici neće naći išta problematično u našem organizmu. Takvo riskiranje samo vam donosi nepotrebne probleme i gomilu pretraga.

10. Potpuno razumijem šta govorite

Ako vam nešto nije jasno, pitajte. Mnogo toga što liječnik kaže nekako nam ispari iz mozga brzinom munje i onda smo izgubljeni, a sram nas je pitati da ponovi. Ako vam je tako lakše, zamolite ga da vam potanko napiše što i kako da se kasnije možete podsjetiti.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box