Portal 072info

Ne spavajte na stomaku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnici se slažu da je spavanje na stomaku loše jer može prouzrokovati bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje. 

Kada spavate na stomaku, morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može prouzrokovati bolove. Ako baš morate spavati na stomaku, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namjenu, savjetuju njemački ljekari. To će vam omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Spavanje na stomaku uzrokuje pritisak na kičmu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istovremeno se stvara pritisak na prsa, što, također, može izazvati nelagodu i bol. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako se probudite ukočeni, bolnog vrata ili s oštrim bolom u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na stomaku moguć je krivac. Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod stomak, ali u tom bi slučaju jastuk morao biti dovoljno debeo da kičma ostane u neutralnom položaju. 

Spavanje na stomaku može izazvati gastroezofagealni refluks ili ga pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline s područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka, što izaziva žgaravicu i bol.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako želite imati zdrave grudi, ne smijete spavati na stomaku. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol. Pokušajte spavati na leđima, jer će vam to pomoći da opustite grudi.

Spavanje na jednoj strani lica neizbježno je kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da pritisak na jastuk s vremenom može utjecati na stvaranje dubljih bora i prištića na licu.

Jastučnice su poput spužve za preparate za njegu kose i kože. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju njemački stručnjaci te dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.

Počnite spavati na lijevoj strani kako biste spriječili žgaravicu i dopustili gravitaciji da pokrene vaša crijeva. Mijenjajte strane ako vas rame boli. Spavanje na lijevom boku ima najviše stručne i naučne potpore za zdravlje.

Nevezano za zdravstvene pogodnosti, ljudi spavaju u onim pozicijama koje su im najugodnije. Eksperimentiranje različitim pozama spavanja sigurno vam neće naštetiti, pa vidite koja vam najviše odgovara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME