Ne spavajte s uključenom klimom ili ventilatorom

Podijelite vijest

Ovih dana noćna temperatura nije mnogo niža nego danju pa mnogi ostavljaju uključene klima-uređaje dok spavaju. Međutim, postavlja se pitanje da li to može negativno utjecati na zdravlje. Visoke temperature traju već nekoliko dana i svaki put kada izađete iz kuće ne samo da je zamorno, već je i opterećujuće.

Loša opcija

Gotovo je nemoguće napraviti jedan korak, a da se ne oznojite, a tuširanje nekoliko puta dnevno je zamorno. I sigurni smo da, kao i većina, jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a vjerovatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige “Savjetnik za spavanje”, kaže da korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto važi i za korištenje ventilatora dok spavate.

– Mnogima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može da izazove alergijski napad i suhe oči – kaže Redik.

Često tuširanje

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja tokom noći, pa je Markov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Stručnjak podsjeća da, osim alergijskih napada i problema sa suhim očima i nosnom sluzokožom, mogu da se jave i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Umjesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savjetuju da podesite roletne, navučete zavjese, ali pazite da imate neke u svijetloj boji, jer će tamne boje privlačiti toplotu. Često se tuširajte i hidrirajte hladnom vodom. Izbjegavajte alkohol, kofein i pića s visokom koncentracijom šećera.

Avaz