“Ne treba nam non paper. Zemlja se prodaje kvadrat po kvadrat”

snapshot
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dok SNSD predlaže mirni razlaz, Republika Srpska od danas je zadužena za doodatnih 300 miliona eura, kako bi pokrila očekivani deficit i dugovanja. Prodane su obveznice na Londonskoj berzi po kamati većoj od četiri posto. Kako je ranije prenio portal Capital.ba domaći investitori, prije svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće, onemogućeni su da kupe obveznice Republike Srpske, iako su nudili značajno niže kamate.

Milorad Dodik potvrdio je je da su obveznice Republike Srpske danas emitovane na Londonskoj berzi i prodate u vrijednosti od 300 miliona eura. Kome, pod kojim uslovima, nije pojašnjeno, no biće novca za pokrivanje dugova i povećanja plata. Infrastrukturne projekte, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a nije spominjao.

Spekulativno i rizično

“To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, usmjerićemo novac na povećanje plata i neke druge projekte, te za servisiranje dugova. Ovo je veliki dan i za Republiku Srpsku jer je uspješno izašla na međunarodno finansijsko tržište, što pokazuje da je ozbiljna i finansijski stabilna”, kazao je Dodik.

Poslijepodne je Bloomberg objavio da je aukcija obveznica RS zakazana za utorak, 27. april 2021. godine. Da je kamatna stopa projektovana do visokih pet posto sa izuzetno lošim kreditnim rejtingom B3, a što znači da je ulaganje u emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”. U objavi je navedeno i da će se sredstvima dobijenim prodajom državnih obveznica pokriti domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

Većina obaveznica ipak je kupljena sedam dana ranije, u pretprodaji, u zatvorenoj ponudi gdje porijeklo novca nije objavljeno.

Ekonomski stručnjak profesor Sanel Halilbegović dodaje:

“Sam izlazak na otvorenu berzu, posebno Londonsku postavlja pitanja, jer je potpuni novitet. Do sada je RS radila sa Austrijskom berzom. Sve je to prekriveno velom tajni u kojem sam siguran da postoje određene ugradbene radnje brokera, raznih provodađija koje stoje između vlade entiteta i berze. Svaki put kada se država, kada se neki nivo vlasti zadužuje na vanjskom tržištu to predstavlja opasnost jer ne znate uslove, ko je kupac, šta u slučaju ako dođe do neplaćanja.”

Velike sile još pedestih godina shvatile su da je skupo ići u u rat mašinerijom. Umjesto toga puno je jeftinije raditi osvajanja putem kredita. A tu su i različiti špekulanti, oligarhi. MMF bi bio bolja opcija, ali najbolje bi bilo da se RS mogla zadužiti novcem građana, slično kao i Vlada FBiH gdje nije nimalo bolje. Ali građani nemaju povjerenja.

Šta se može desiti ako dospiju rate na plaćanje, a novca nema?

Ne treba nam non paper. Zemlja se prodaje kvadrat po kvadrat. Ponovo će se krenuti u nova zaduženja, davati jamstva na preduzeća koja će gubiti vrijednost i na kraju biti prinuđena ponuditi bogatstva ove zemlje u bezcijenje, upozorava Halilbegović.

Portalu Capital.ba potvrđeno je iz više izvora da su službenici u Vladi i Ministarstvu finansija, angažovani na pripremi i poslovima u vezi sa emisijom obveznica, natjerani da potpišu izjave o tajnosti podataka, odnosno da ne smiju da odaju bilo koji detalj u vezi sa planiranom emisijom obveznica. Sve to pobuđuje sumnju, dodaje Halilbegović. Capital prenosi i anonimna svjedočenja domaćih investitora prije svega banaka, fondova i osiguravajućih kuća, koji su onemogućeni da kupe obveznice RS jer ih je entietska vlada ignorisala iako su nudili značajno niže kamate.

“Kupovali smo i to po kamati ispod jedan odsto. Sad Vlada pruža priliku stranim kompanijama da zarade pet puta više, a nas je potpuno isključila iz tog procesa. Osim za nas, to je dupla šteta i za građane Srpske. Mi u fondovima držimo njihov novac i umjesto da za njih zaradimo dividendu i uz to platimo 10 odsto poreza na dobit Budžetu Srpske, sav profit će uzeti neko izvan BiH i platiti porez svojoj državi“, kaže za Capital jedan od investitora koji je želio ostati anoniman.

Većinu obveznica RS čine javna dobra, a koja dobra ima, Elektroprivredu RS. Ostalo je ili državno, nije profitabilno, ili je već prodano, upozorava ekonomistica Svetlana Cenić:

“To jedino u ovom slučaju može da bude Elektroprivreda RS, no to je preduzeće za koje nije predočeno koliko je zaduženo. Osim ako se ne radi o nekim kalkulcijama. Ugljevik se zadužio za toliko, HE na Drini, TE Gacko također u dugovima”. No ima obnovljivih izvora energije koji mogu da posluže.

Ovih 700 miliona biće samo za pokrivanje deficita. Javni dug RS dva puta je veći nego što se prikazuje. Ova situcaija bez MMF-a teško će se riješiti. I prvi put je MMF išao na ruku postavljajući uslove koje su značili reforme na koje su se vlasti obavezale. Dakle ništa nije bilo sporno. A kamata je bila mnogo niža, dodaje Cenić .

Cenić upozorava kako možda iza svega stoji ogromno pranje novca. Nemoguće je provjeriti, jer se porijeklo novca ne otkriva. Također dodaje, ako se nastavi zaduživanje, RS će urušiti samu sebe.

Cenić: Koliko Republici Srpskoj nedostaje para je prestrašno

“Odmah da kažem da ovo neće biti jedino zaduženje, ponovo će oni doći i MMF-u jer to koliko Republici Srpskoj nedostaje para je prestrašno. Na najgori mogući način saznali smo da je dug da se pokriju dospjeli krediti i pokrije deficit, a najavljuje se povećanje plata, gle čuda, zdravstvu prosvjeti jer treba kupiti tu glasačku mašineriju kojoj je potpuno jasno da uskoro više ničega neće biti, a nema solidarnosti nikakve sa privredom. To svijet treba da izučava takav slučaj užasnog vođenja ekonomske politike”, smatra Svetlana Cenić.

Zbog prodaje obveznica danas je reagovala i potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić koja je postavila i pitanje ustavnosti odluke Vlade da izađe na međunarodno finansijsko tržište s obzirom da Ustav Republike Srpske jasno propisuje da nadležnost nad zaduživanjem ima Narodna skupština, a ne Vlada.