Ne znate što biste s jelkom: Ovo su super ideje da je pametno iskoristite

jelka 3

I nekako uvijek u ovo vrijeme suočimo se s istim pitanjem, što učiniti s jelkom? Potrošili ste novac za jelku koja vam je ukrašavala dom desetak dana i sada se bliži vrijeme da se stvari vrate na staro, ali većina nas uvijek osjeća jedno žaljenje, što zbog vremena koje tako brzo prođe, što zbog toga da tako lijepi ukras nekako uvijek završi u smeću.

Ako ste jedni među spomenutima, evo kako možete izbjeći tu neugodnu naviku i tom drvcu omogućiti ponovni život u nekom drugom obliku, piše Jutarnji list.

Evo što možete napraviti s jelkama kad fešta završi:

1. DRUGI ŽIVOT

Odstranite grane i iglice i iskoristite stablo jele kao držač za vaše biljke koji će im omogućiti bolji rast i stabilnost.

Copy

2. ZAŠTITITE DRUGE BILJKE

Grane koje ste prethodno odstranili položite na zemlju oko vanjskih biljaka ili u svom vrtu, ako ga posjedujte, tako da biste ih zaštitili od mraza.

3. SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE

Pomoću božićne jelke izradite stanište za divlje životinje u svome vrtu. Odstranite grane i položite ih negdje u kut vrta tako da se za vrijeme hladnoće, kiše ili vjetra tu mogu skriti mali ježići.

4. HRANILICE ZA PTICE

Postavite jelku negdje u vrtu, dno stabla dobro ukopajte u zemlju tako da bude stabilno, a na grane postavite razne hranilice za ptice. Tako ćete ujedno steći i nove raspjevane prijatelje.

5. DRVO ZA POTPALU

Vjerujemo da ovaj dio nije nikome novi. Isijecite jelku na manje komade i ostavite da se osuši, a potom ju možete iskoristiti za za potpalu vatre za prvi proljetni roštilj.

6. NAPRAVITE MALČ

Ako posjedujete drobilicu za drva, ubacite svoju staru jelku unutra i napravite malč. Jednom gotov, malč postavite oko svojih biljaka tako da ih zaštitite, a ujedno i poboljšate kvalitetu tla na kojem se nalaze.

7. POSADI PONOVO

Ovu godinu ste se odlučili na živu jelku u posudi? Dobro za vas, a i za nju. Kad dođe vrijeme presadite ju u svoj vrt, a dogodine ju opet vratite za božićno slavlje. Super ideja za vaš džep, a i za okoliš.

8. RECIKLIRAJ

Raspitajte se postoji li u blizini vašeg doma netko tko se bavi reciklažom drva i jednostavno ga odnesite tamo ili saznajte nudi li se opcija prikupljanja jelki na vašoj adresi i olakšajte si put i izbjegnite dodatnu gnjavažu.

Prethodni članakMinistar Nermin Kljajić: Privedena su tri Marokanca zbog sinoćnjeg pokušaja ubistva u Bihaću
Sljedeći članakKenan Tahirović danas izlazi iz “Zadruge” i dolazi u Sarajevo