Portal 072info

Nebo iznad BiH niko ne štiti

Nebo iznad Bosne i Hercegovine još uvijek niko ne štiti. Zemlje u regionu imaju vlastitu borbenu avijaciju, ili se uzdaju u lovce – presretače NATO-a, no nebo iznad BiH u potpunosti je otvoreno, piše bh. novinska agencija Patria.

Turski poslovni avion Embraer Phenom 300 E55P krajem januara izazvao je pravu paniku na nebu iznad Hrvatske, jer je preko teritorije naših zapadnih susjeda letio a da prethodno nije zatražio dozvolu za to. 

Dva borbena MiG-a 21, takozvana presretača Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protuzračne odbrane, čekali su kao zapeta puška naredbu za polijetanje sa aerodroma Pleso. Na koncu su ipak poletjeli italijanski lovci F16, koji su poletjeli iz baze Cervia pokraj Ravenne, s istočne obale Jadrana, jer je ocjenjeno da će italijanski presretači prije stići od sumnjivog zrakoplova nego što bi to mogli uraditi hrvatski MiG-ovi. 

Na kraju se uspostavilo da je turski avion napravio samo proceduralnu grešku, prijavio se kontroli leta u Beogradu, ali se nije odjavio pri izlaska iz Srbije, a nije se ni prijavio kontroli leta u Zagrebu prije ulaska na teritoriju Hrvatske .

Isti taj avion, prije nego je digao italijanske lovce, bezbrižno je letio iznad Bosne i Hercegovine, a da naša zemlja nije imala nikakav mehanizam da ga kontrološe a eventualno i prisli da sleti, jer Bosna i Hercegovina nema borbene lovce koji bi to mogli uraditi.

No, više od toga zabrinjava činjenica to što se niti jedna državna institucija u BiH ne smatra odgovornom da treba riješiti ovo pitanje.

Pippa Routledge, glasnogovornica EUFORA u BiH objasnila je za bh. novinsku agenciju Patria kako bi odgovor na ovo pitanje morali znati u Direkciji za civilnu avijaciju sa sjedištem u Banjoj Luci. No, iz Direkcije tvrde da ova problematika nije u njihovoj nadležnosit i da bi, bareme prema njihovoj logici, zaštita bh. neba trebala biti u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, jer je to slučaj i u susjednim zemljama.

Iz Ministarstva odbrane BiH lopticu pak prebacuju na Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH ili pak na Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Stručnjaci upozoravaju da je Bosni i Hercegovini donekle jedina sreća to što se nalazi u obruču između Srbije i Hrvatske, koje služe kao svojevrsni filter letjelicama iznad Bosne i Hercegovine. U protivnom, zračni prostor naše zemlje bio bi višestruko ugroženiji.

Susjedna Hrvatska rado bi se uključila u konfliktnim situacijama na nebu iznad BiH, poput one koje se desila krajem januara sa turskim avionom, no iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva objašnjavaju za agenciju Patria kako su Oružane snage Hrvatske zadužene isključivo za čuvanje zračnog prostora Hrvatske i po potrebi zemalja članica NATO-a. 

Ukoliko se iznad bilo koje susjedne zemlje nečlanice NATO-a pojavi zrakoplov koji nije najavljen,  hrvatski borbeni avioni MiG-21 ga ne smiju presretati, nego ih moraju dočekati i presresti u zračnom prostoru Hrvatske. 

– Postoji sporazum između Hrvatske i Bosne i Hercegovine po kojem je za potrebe protupožarnog djelovanja letjelicama iz sistema HRZ i PZO-a dozvoljen ulazak u prostor Bosne i Hercegovine u dubinu od deset kilometara, ali to se odnosi isključivo u protupožarnom djelovanju – potvrđeno je Patriji iz HRZ-a i PZO-a.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box