Portal 072info

Neće se mijenjati evropski put BiH

stol-sastanak

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH, izjavio je da će ministri inostranih poslova zemalja članica 17. aprila raspravljati o mogućnostima pristupanja BiH u EU.

On je pred početak brifinga za medije danas u Banjaluci, koji je u okviru projekta “EU pred tvojim vratima” organizovala Kancelarija specijalnog predstavnika EU za BiH, poručio da je jedan od strateških ciljeva EU prijem BiH u njen sastav, ali i da je strateški cilj BiH da postane članica Unije.

Mekgafi je naglasio da EU neće promijeniti uslove koje BiH mora da ispuni kako bi mogla da se kreće na tom putu ka EU te da će gledati na koji način može više da pomogne BiH kako bi mogla da ispuni sve uslove koji su pred njom.

“Od BiH se očekuje puna posvećenost ulasku u EU”, rekao je on i dodao da o tome govore brojni evropski predstavnici koji su u proteklom periodu posjetili BiH kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Mekgafi je naglasio da su mediji veoma važan partner na putu integracija u EU i da igraju važnu ulogu u tome da građani dobiju informacije u EU. Komentarišući pojedine tvrdnje evroskeptika da će se EU raspasti prije nego što BiH postane njena članica, on je rekao da je od 1950. godine EU dokazala da stalno jača.

Nezavisne novine

Podijelite članak