Portal 072info

Neće se plaćati cestarina na dizel za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica

Upravni odbor Uprave za indirektno očorezivanje BiH usvojio je Odluku koja predstavlja redovno oslobođenje od plaćanja cestarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, piše Klix.ba. Riječ je o Odluci o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovno oslobađanje od plaćanja cestarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica.

Također; UO UIO BiH usvojio je jučer Odluku o minimalnoj i specifičnoj trošarini na cigarete, čime iznos specifične trošarine ostaje na nivou 2019. godine, a čime se završava proces harmonizacije trošarinskog opterećenja sa propisanim zakonskim minimumom.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1.1.2020. – 30.6. 2020.) i ona na godišnjem nivou iznosi 12 posto.

Također, UO UIO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife i carinske politike za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o odgađanju izvršenja rješenja od strane Suda BiH. Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH nije usvojio Odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele, niti poravnanjima.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 7
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box