1637001621 zakoni 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 16, 2021 @ 7:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima za Federaciju BiH su ponovno upućeni u parlamentarnu proceduru. Mnogo kontroverzi izazvali su u javnosti. Donosimo detalje prijedloga ovih zakona.

NER FIT

Elena Babić iz Sarajeva jedna je od nekoliko hiljada freelancera u Bosni i Hercegovini koji traže da ih vlada prepozna jer u javni budžet godišnje uplate stotine hiljada maraka poreza, od čega nemaju nikakve koristi. Novim izmjenama zakona, odnosno porezima koji se pripremaju njihov status mogao bi postati neodrživ i natjerati ove ljude ovaj put na trajni odlazak iz BiH.

Prema predloženim zakonima osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, a koje rade po osnovu ugovora o djelu, autorskih ugovora ili koje primaju uplate iz inostranstva, najgore će proći. Oni će plaćati pune doprinose od 32,5%, kako je to u svojoj analizi pokazao Faruk Hadžić.

Ako ste zaradili 1.000 KM po osnovu ugovora o djelu, autorskog ugovora ili radom za inostranog klijenta, državi ćete platiti 227 KM doprinosa i 61,5 KM poreza na dohodak, ili ukupno 288,5 KM, a pritom ste i dalje neosigurani.

Tekst se nastavlja nakon reklame

No, to se, ocjenjuju stručnaci, nije uzelo u obzir, pa će tako nova stopa poreza na dohodak iznositi 13%, umjesto dosadašnjih 10%, uz povećanje neoporezivog dijela od plate sa sadašnjih 300 na 800 KM. Iznos preko 800 KM trebao bi biti oporezovan stopom od 13%. Drugim prijedlogom zakona predviđeno je smanjenje zbirne stope doprinosa na 32,5% iznosa bruto plate, ali uz povećanje osnovice. Šta smo u konačnici dobili ?

Novim zakonim ništa bolje nisu prošli ni obrtnici. Osnovica obračuna doprinosa ostaje prosječna bruto plata u Federaciji BiH.

Velike kontroverze u javnosti izazvala je najava da bi se trebala oporezovati štednja, ali i pokloni i naslijeđene nekretnine. Prevedno, da biste na sebe upisali imovinu biće potrebno platiti 10 posto vrijednosti, ako drugačije nije utvrđeno kantonalnim zakonima.

Treba spomenuti i kako su predloženim izmjenama ukinute populacijske mjere u vidu poreskih odbitaka za djecu, da se oprezuju stipendije preko 300 KM, oporezuju donacije za zdravstvene usluge:

*oporezuju se naknade posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosjecnih plata.
*oporezuje se naknade troškove volontiranja u mjesečnom iznosu preko 100,00 KM koju ostvaruje volonter
*oporezuju se naknade u slučaju smrti zaposlenog,člana njegove porodice ili penzionisanog radnika, bolesti zaposlenog u visini preko tri prosječne plate
*oporezuju se dohodak preko tri prosječne plate za tesku invalidnost.
*oporezuju se otpremnine radniku preko tri prosjecne plate.
* oporezuju se svaka socijalnu naknadu penzioneru preko 85 KM mjesecno ili – kako je na svom Facebook profilu prijetio delegat u federlanom Domu naroda, Aner Žuljević:

“Zakoni su jednako dobri ranijim obrazloženjima premijera, kako ulje nije poskupjelo, samo ga sad možete kupiti 37 posto manje. U ovom slučaju nećete plaćati više poreza, ali ćete novca kroz platu dobiti manje”, Aner Žuljević.

LIDER