Nedjelja i ponedjeljak – najtopliji dani na Balkanu

vrucina-toplomer-625x321

Svjesni smo trenutnih vremenskih prilika koje su zadesile našu BiH, ali kako neki vole reći i krajnje je vrijeme bilo. Pojavljivali su se komentari da ove godine nismo osjetili ni tračak ljeta, ali evo pravo ljeto se uistinu pojavilo.

Veliki toplotni val koji je posljednjih dana zahvatio Balkan pa tako i cijelu Bosnu i Hercegovinu, svoj vrhunac dostiže sutra i prekosutra, dakle u nedjelju i u ponedjeljak. Građani ovih dana konačno mogu uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama i spas potražiti na gradskim bazenima ili u krajnjem slučaju odlaskom na more. 

Ono što kažu meteorolozi jeste da će uslijediti izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti  čak 40 stepeni Celzijusa, a da se iste mogu očekivati u nedjelju, ponedjeljak, a možda i u utorak. 

Kako prenosi Agencija Anadolija, koja je obavila razgovor sa nadležnima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, današnji dan je izuzetno topao, a u BiH najtopliji gradovi su grad na Neretvi, Mostar i Banja Luci gdje se temperature kreće oko 37 stepeni Celzijusa. 

Željko Majstorović, meteorolog i klimatolog Federalnog meteorološkog zavoda dodao je  ranije za agenciju Anadolija da je pred nama duži period stabilnog, toplog i vrućeg vremena, a temperature će svaki dan pomalo rasti. 

“Utorak, kada će temperature dostići visoke vrijednosti, u centralnoj Bosni će biti oko 35 stepeni Celzijusa ili nešto malo više, a u Mostaru i dolini Neretve i do 40 stepeni, pa možda i nešto malo iznad. No, to nisu temperaturni rekordi za ovo doba godine”, dodao je Majstorović. 

Dakle, svi stanovnici u regiji se moraju pripremiti, jer je sutra, a posebno u ponedjeljak vrhunac toplotnog vala, i najtopliji dani u ovom dijelu Balkana, gdje će se temperature zraka kretati od 34 do 41 stepen Celzijusa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE