Portal 072info

Nedostaje 20 miliona KM, kasniće isplata 30 odsto penzija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH počela je jučer, ali niko sa sigurnošću ne zna kada će svi korisnici primiti svoj novac.

Ono što je sigurno jeste da do 15. ili čak 20. maja penzije neće dobiti oko 30 odsto penzionera. Za njihovu isplatu u Zavodu PIO/MIO nedostaje oko 20 miliona KM. Za ukupnu mjesečnu isplatu svih penzija neophodno je osigurati 150 miliona maraka.

Šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u FBiH Tomislav Kvesić u izjavi za “Dnevni avaz” kazao je da će se penzije isplaćivati kako bude pristizao novac na račun Zavoda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema optimističnim procjenama Kvesića, isplata će početi na vrijeme, ali ipak će trajati onoliko dana koliko bude potrebno da se prikupi sav potreban novac.

“Da imamo sva sredstva, isplatili bismo sve u jednom danu, zato će se isplata i ovog mjeseca odužiti. Nakon što prvog dana isplatimo većinu sredstava, ostatak penzija isplaćivat ćemo shodno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti, teško je prognozirati”, kaže Kvesić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovakva situacija nastala je zbog duga na računu Zavoda, većeg od 100 miliona maraka, koji se odavno vuče. Uprkos najavama penzionera da će izaći na proteste, Kvesić tvrdi da redovnijih isplata ne može biti, kao ni povećanja od pet odsto koje penzioneri traže.

Iako se Vlada FBiH hvalila da je akcijom Federalne uprave inspekcijskih poslova povećan broj radnika koje su poslodavci morali osigurati, ta mjera dala je tek paušalan rezultat. Propao je i plan prodaje imovine u vlasništvu Zavoda PIO FBiH, od čije je zarade trebao biti osiguran novac za redovniju isplatu. Od predviđene prodaje većeg broja objekata u vlasništvu Zavoda PIO, prodato je samo nekoliko manjih, i to u Ljubuškom, Kaknju i Novoj Biloj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Iluzorne su priče da se penzije mogu povećati, ali ako se poveća broj zaposlenih, kako je to obećavano, to bi bilo moguće. Od prodaje manjih objekata zaradili smo oko 50.000 KM, to je za naše potrebe sitno. Posljednji pokušaj prodaje bio je objekt hotela “Ero”, koji smo prvobitno procijenili na 24.000 miliona KM, a potom smanjili drugom prodajom na 22 miliona, dok smo treći put išli izravnom pogodbom, ali ni tu nije bilo ponuda”, istakao je Kvesić.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME