Portal 072info

Nedostaje radne snage: Grad u Hrvatskoj primio 2.500 zahtjeva za izdavanje boravišne i radne dozvole

Zadarska Policijska uprava je ove godine primila 2.500 zahtjeva stranih građana za izdavanje dozvole za boravak i rad, od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine.

Po policijskoj evidenciji, do sada je izdato 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtjevi još uvijek u fazi rješavanja. Ove godine, odbijeno je svega šest zahtjeva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova, a ostali su obustavljeni na zahtjev stranca ili poslodavca, piše portal novac.hr.

U cijeloj prošloj godini izdato je 1.449 radnih dozvola za strance. Strane je radnike je prošle godine angažiralo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo osjeća nedostatak zidara, tesara i armirača.

U jednom zadarskom građevinskom preduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca.

U Zadru i okolini raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim talasom takođe se zapošljavaju u građevinarstvu, a grupa od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom “Mardešiću” gdje odnedavno radi i jedan – Argentinac.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području grada trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih.

Avaz

Podijelite članak
  • 12
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box